I de gamle mesternes skispor

I anledning VM (2011) og som følge av inititativ fra noen av "de gamle gutta", kan Skiforeningen her presentere noen av de gamle løypene som ble brukt på 30- og 50 kilometeren i Holmenkollen.

Når 50-kilometeren i VM går av stabelen 09.03.2011 er det ventet mer enn 100.000 mennesker inn på arenaen og rundt i sporet. Men sløyfene som gås er ikke mer enn drøyt 8 km, og området publikum kan følge løperne fra er derfor svært begrenset. Dette gir en mye "tettere" opplevelse både for løperne og publikum, både ute i sporet og for de som ser på TV, men det er nok også mange som med glede husker tilbake til teltcampene og stemningen på Glåmene, løypas nordligste punkt den gang man gikk 2 runder á 25 km.

Så Holmenkollens 50 km er ikke hva den en gang var. Det er kommet friteknikk, det er fellesstart og det er øvelser med skibytte og ikke minst er det altså mye kortere sløyfer. Men en ting som ikke har endret seg er hvordan utøverne og langrennsverdenen ser på Holmenkollen og 50-en. Det er noe helt eget å vinne denne tradisjonsrike distansen foran titusener av entusiastiske publikum som heier nesten like mye på alle løperne. Holmenkollen er definitivt ski-historie og ski-historien ER en del av Holmenkollen. Derfor er det også viktig å ta vare på gamle minner - ikke minst de gamle traseene som det er knyttet så mye skihistorie og store skinavn til.

Skiforeningen og Oslo kommune har derfor sammen med andre initiativtagere og frivillige bokstavelig talt "sporet opp" de gamle traseene igjen. I første omgang 2x25 km sløyfen og 3x16.7 km traseen. Disse er både kartfestet og delvis merket og kjørt gjennom et par ganger. Lenger ned i denne artikkelen finner du noen linker som presenterer de gamle traseene kartmessig på ulike måter.

50-km fakta

(Kilder: Ernst Bjerknes, 1943: "Med ski, velosiped og skissebok", Skiforeningens årbøker, Aftenposten)
  • Den første "50-en" gikk to runder gjennom Nordmarka som en del av Husebyrennet i 1888. Rennet ble vunnet av telemarkingen Torjus Hemmestveit. Rennet er forøvrig morsomt beskrevet av Ernst Bjerknes (som selv kom på 4. plass) i hans bok "Med ski, velosiped og skissebok, 1943". Ruta var: Majorstuen - Gaustad - Bånntjern - Svenstuen - Holmenkollen - Jarbakken - Voksenjordene - Bogstad - Tangen - Bogstadvannet - Ullernåsen - Mærradalen - Hoff - Skøyen - Majorstuen. Fra 1902 var 50-kilometeren et fast løp i Holmenkollrennene.
  • Fra 1913 - 1950 gikk løpet som en sammenhengende runde gjennom Nordmarka. Ruta var ikke helt den samme hver gang, men ble bekjentgjort dagen i forveien. Se f.eks. denne artikkelen på langrenn.com
  • Fra 1951 til 1998 var man tilbake til 2x25 km i en fast trasé, nå med nordligste punkt på Glåmene. Løypa gikk med klokka og opp og ned Styggedalen som i dag, men med litt andre traseer. Ruta var omtrent slik: Holmenkollen - Frognerseteren - Heggehullet - Tryvann - Bjordammen - Nordmarkskapellet - Blankvann syd - Glåmene - Kobberhaugstjern - Blankvannsbråtan - Lortkulp - Skjennungen - Frønsvollsåsen - Frønsvollstråkka - Frognerseteteren - Holmenkollen.
  • Men dårligere snøforhold og nye krav til TV-produksjonen tvang fram nok en omlegging. Fra 2000 og fram til og med 2009 har løypa gått i en 3x16.7 km trasé med vendepunkt på Ullevålseter. Løypa ble gått mot klokken. Fortsatt passerte løypa mange steder der det egnet seg å campe, og folkelivet ute i løypa har vært det samme som i den gamle 25 km traseen.
  • Men så skjedde det altså - Oslo ble tildelt VM på ski i 2011 og nye traseer måtte lages. Nordligste punkt i løypenettet er nå Bomveien ved Frønsvollstråkka, men det er bare et par av øvelsene som går så langt nord. De fleste snur rett bak "Sporten" på Frognerseteren. Til gjengjeld er nå hele området mellom Frognerseteren og Holmenkollen perforert av løyper som er en del av konkurransetraseene.

Vis større kart

2x25 km traseen og 3x16.7 km traseen på kart