Gull og grønne skoger

I Gullverket i Eidsvoll var det i 150 år gulldrift, og det vokste frem et helt lite samfunn inne i skogen. I dag er det meste borte, men det er fullt mulig å ta en søndagstur på jakt etter gull og grønne skoger – bokstavelig talt.

Vår tur starter ved Lynesvangen, hvor det normalt er god plass til å sette fra seg bilen. Om vinteren er dette endepunktet for den vinterbrøytede veien, men nå om sommeren er det bare et knutepunkt for et ganske rikt skogsbilveinett. For mer enn 100 år siden var det fire seterhus her, men ingen av dem er å se. Derimot er det en gapahuk her, samt en utedo. Gapahuker er det mange av i dette området, det har allmenningen vært flink til å sette opp til turfolket.

Langs Øvre Holsjø

Fra Lynesvangen går vi oppover mot Øvre Holsjø, altså slik at vi har gapahuken på venstre hånd når vi forlater parkeringsplassen. Etter 150-200 meter deler veien seg. Rett frem går veien direkte til Brøstadgruva, men vi tar en liten omvei og tar til høyre. Etter noen hundre meter åpner landskapet seg, og vi får Øvre Holsjø på venstre hånd. En fiskeplass er bygd opp ut mot vannet, og litt lenger opp stikker en halvøy ut i innsjøen. Også her ligger det en gapahuk, og det er et populært sted for fiskere. Vi følger veien videre opp til Løntjernbråtan. Den røde, velholdte bygningen har en lang historie som er tett knyttet til gruvedriften i området. Den har vært gårdsbygning og senere skole. Nå eies den av allmenningen, som lar kommunen bruke den som utleiested til lag og foreninger. Inne er det 20 sengeplasser, men stedet har hverken vann eller strøm. Langt inne i skogen er det en idyll og et populært overnattingssted.

Løntjernbråtan

Om vinteren går skiløypa opp forbi Løntjernbråtan og krysser myra nord for plassen. Sommerstid tar stien av nedenfor huset, hvor det er godt merket skilt mot gruvene. Stien går gjennom skogen, krysser bekken på klopp og kommer ut på veien vi i sted svingte av fra. Her tar vi til høyre og går rett opp til Brøstadgruva. Dette er veiens endepunkt, og det er godt merket med mye informasjon på infotavle. Et tips er å ta bilde av kartet av området slik at man kan bruke det på turen innover til gruvene. Det finnes ingen brosjyrer å ta med seg, og stiene er ikke merket med piler eller kart. Til gjengjeld er det mye å lese på oppslagene ved hvert enkelt sted.

Gruvekjeften

Fra parkeringsplassen bærer det inn i skogen på en middels bred vei. Den er ikke farbar for bil, men luksus for fotturisten. Ganske snart får man hovedgruva Synken på venstre hånd. Det er satt opp ståltrådgjerder rundt juvet, men man får godt innsyn nedover mot gruvegangene. Det er et ganske imponerende syn med den åpne gruvekjeften midt inne i skogen.

Rett ved Synken finner man rester av en gammel jernbane. Her var det jernbanespor som var lagt der for å lette frakten av stein. Vognene ble dratt av hester, og langs sporet var det elektriske lykter slik at man skulle kunne arbeide også etter at det ble mørkt. Fyllingen skinnene lå på er godt synlige i terrenget, og man kan følge dem nesten helt bort til fabrikken.

Fliser på bakken

Fabrikken, selve hjertet i gullindustrien på slutten av 1800-tallet, var et enormt bygg bygget i hellingen i terrenget. I dag er det nesten bare grunnmurene igjen, men de er til gjengjeld massive. På bakken kan man se flisene som en gang dekorerte gulvet inne i fabrikken.

Vi går fra Fabrikken, ned bakken og den smale stien inn til det forlatte bruket Bråtan. Herfra følger vi stien tilbake til Fabrikken, forbi Fredriks gruve, et dagbrudd hvor det først og fremst ble utvunnet kobber. Deretter går vi ned til vannet Putten, hvor bergingeniør Thesen på 1930-tallet forsøkte å vaske ut gull av sanden. Området her er dekket av kritthvit, fin, silkemyk sand, og det står fremdeles igjen vaskekummer som ble brukt i arbeidet.

Rester av bolighus i skogen

Fra vaskekummene finner vi stien forbi Prinsesse Louises gruve og Sofiegruva. Etter en stund kommer vi til grunnmurene til Storbrakka, som huset inntil 75 arbeidere. Videre fører stien oss forbi familiebrakka, hvor det en gang var åtte leiligheter à 25 kvm. Her lå også kontorbrakka, hvor administrasjonen holdt til. Akkurat ved kontorbrakka finner vi en ganske gjengrodd sti som fører oss ned til Løntjernet, tvillingbruket til Løntjernbråtan. Dette er imidlertid forfalt, og det er bare en forfallen tømmervegg som står igjen.

Merkede stier

Ved hjelp av kartet vi fotograferte og god merking av stiene fant vi lett frem hele veien. Fra Løntjernet går stien ned igjen på veien langs vestsiden av Øvre Holsjø og tilbake til Lynesvangen.

GPS-en oppga at turen vi hadde gått, var seks kilometer, men med tre barn, matpakkepauser og nysgjerrig kikking vi var ute i mer enn fire timer. Det er fullt mulig å gjøre turen kortere ved å parkere ved Brøstadgruva og gå derfra.