Nordmarka på langs i kano

En klassisk padletur over seksten vann gjennom tre fylker.

Denne turen starter på Mylla og ender opp på Skar i Maridalen. Vi brukte tre dager, da var den første lang og de to neste noe kortere. Turen gir mye padling, og en del trilling og bæring mellom vannene. Ingen av bæreetappene var spesielt lange, men du må klare å løfte kanoen over stokk og stein, og kanskje bli våt på beina. Vi brukte sandaler da vi vandret i myrdragene og gikk ut og inn av kanoen. Pakk utstyret ditt i ryggsekk, som du kan ha på ryggen når du triller kanoen. Husk vanntette poser! Noen kanoer tåler at sekken ligger i den mens du triller, mens andre er mer ømtålige. Enkelte steder kan det være greit å bære utstyret bort til neste vann før du bærer kanoen dit.

Padling og plumping

Første vann ut er Mylla. Her padler du samme vei som du går på ski om vinteren, ca. fire kilometer på langs. Det passer å gå i land samme sted som skiløypa. Derfra er det trilling på vei forbi Trantjern til Ølja, og bæring ned til vannet på en sti fra veien. Vi padlet på skrå over vannet med fin utsikt til Svarttjernshøgda i vest – dette er Markas høyeste topp! Etter en ny trilleetappe på rundt halvannen kilometer på vei sjøsatte vi kanoene der skiløypa går ut på Tverrsjøen og padlet sørøstover til den sørligste vika, der vi bare kanoene over veien og fulgte løypetraseen ut i Skarvvann. Denne stien er bare 2-300 meter lang, men det siste stykket var myrete og flere plumpet, så følg med! Er det godvær og sommervarme gjør det ikke så mye å bli blaut i buksebaken, men på en sur og kjølig dag kan det være lurt å være ekstra påpasselig med hvor en setter beina.

Det vakreste

Nå kommer vi til en av indrefiletene i Marka både sommer og vinter. Å gå på ski nedover ”villmarksløypa” over Skarv-, Bu- og Pershusvann er en nytelse – og det er like fint å padle her. I vest strekker Pershusfjellet seg, flere kilometer langt, og her er mange idylliske små øyer og odder, kanskje fine for en rast?

Mellom Skarvvann og Buvann er det en kort bæreetappe på under hundre meter, mens Buvann og Pershusvann henger sammen og er en av de padlebare overgangene (i likhet med overgangen fra Aklangen til Katnosa, Vesle og Store Sandungen, og mellom Gåslungen og Øyungen – hvis det er vann nok til å passere terskelen).

I sørenden av Pershusvann rastet ved på demningen, og hilste på andre som var ute i samme ærend. Noen padlet sørover og noen padlet nordover. Noen valgte å være kanoen forbi Finntjern og ned til Aklangen, mens vi bar dem ned til østenden Finntjern og padlet de par hundre meterne til der skiløypa går i land. Vi fulgte stien (upreparert skiløype om vinteren) ned til Aklangen, ca. 450 meter stort sett nedover. Dette er turens lengste bæreetappe, og heldigvis ikke så skrekkinngytende som ryktene sa på forhånd.

Hytteovernatting?

Nå følger en ny, lang padleetappe. Det er flott å gli over Aklangen og Katnosa mens du nyter synet av naturen rundt deg. Padler du om våren, vil du legge merke til all fuglesangen som høres når du nærmer deg land, samtidig som du ser kontrasten mellom mørk granskog og irrgrønn, nyutsprunget løvskog. For oss som tilbringer mest mulig av vinteren på ski er det morsomt å se igjen kjente steder fra et helt annet perspektiv, nemlig kanoen.

I Aklangen padler vi på grensen mellom Buskerud og Oppland, og den fortsetter nedover Katnosa. I Katnoselva midt mellom Katnosa og Sandungen ligger for øvrig ”treriksrøysa” Buskerud-Oppland-Oslo, og ca. 4,5 km rett østover ligger Skinnskattberget med ”treriksrøysa” Oppland-Akershus-Oslo.

Etter å ha passert Sandvikshytta, som dessverre ikke serverer vafler i sommerhalvåret, og Katnosa gård, padler vi forbi Stortangen og nærmer oss Leveringsvika mens vi får øye på Katnosdammen. På denne ubetjente DNT-hytta har vi forhåndsbestilt overnatting, og etter åtte timer på tur er det godt å komme inn og lage middag – men først et bad for dem som vil!

Vaffel eller seng på Kikut?

Neste dag venter en lang trilleetappe på god vei til Sandungen. I stedet for å bære kanoene noen hundre meter fra Katnosdammen til veien valgte vi å padle bort til Leveringsvika og laste dem på trallene der. Ned til overgangen mellom Vesle og Store Sandungen er det ca. fire kilometer å gå, og vi brukte en times tid, før vi tok en matpause i gresset ved broen mellom Sandungene.

Over Sandungen har vi utsikt mot Sandungen gård og Løvenskiolds hytte, før vi runder Skysskafferodden og padler i trange sund forbi noen småøyer til vi går i land ved Hakkloa dam. Her følger vi den gamle skiløypetraseen ca. 500 meter ned i en vik i Hakkloa og tar en æresrunde rundt øya midt i vannet, velkjent fra mange skiturer.

Dagens plan var opprinnelig å overnatte på Storøya i Bjørnsjøen. Denne fine pinsen var det imidlertid så mye folk ute i Marka at vi tenkte at mange hadde samme tanker. Da vi kom forbi en odde på Hakkloas vestbredd, der vi fant gode teltplasser, valgte vi å gå i land og slå leir der. Det var fin plass til alle tolv, og de fleste valgte å sove under åpen himmel i det fine sommerværet. Siden vi gikk i land på tidlig ettermiddag, gikk vi tur på beina de to kilometerne til Kikutstua og nøt is og brus i sommervarmen.

Hvis en vil slippe å dra på telt, sovepose og kokeutstyr er Kikutstua også et egnet sted for overnatting nummer to. Det er nok lurt å være tidlig ute med bestilling både her og på Katnosdammen, det er populære overnattingssteder.

Maridalen neste

Etter en insektfri og fin natt med fuglesang fra tidlig morgen, er vi i gang med tredje dag på tur. Vi padler nedover Hakkloa og går i land på et kjent sted sørvest i vannet, nemlig der skiløypa også går i land. Deretter er det en trilleetappe på et par kilometer ned til Bjørnsjøen, der vi padler med utsikt til Kikutstua i ryggen. Bjørnsjøen er stor, og det er spennende å padle mellom øyene.

Nesten helt sør i Bjørnsjøen går vi i land, og med kanoene på tralle er det lett gåing på vei fra Bjørnholt til Storhaugen og krysset der vi tar av østover mot Rottungen. Det sies at en del velger å droppe Rottungen på sin padletur gjennom Marka, men vi ville oppleve også dette fine vannet fra båten. Etter en lunsj på land var det tid for ny sjøsetting, og etter en kort, men vindfull padletur, la vi til ved demningen.

Mellom Rottungen og Gåslungen er det bare et par hundre meter, men det bratte stykket fra veien ned til Gåslungen er utfordrende. Vi velger å beholde trillene festet under kanoene, og etter at fire personer har båret båtene ned bakken, er det mulig å trille dem litt, før vi kunne bære/skyve dem ut i vannet. Her fikk vi en morsom padletur: Først i veldig grunt farvann, med mange svinger gjennom sivet, så over åpent vann, der vi kunne se bekken fra Myrtjern. Denne skaper jo ofte en lang og åpen råk om vinteren, som gjør at skiløypa går i en stor sving over isen.

På østsiden av Gåslungen ligger det som er kjent som Gåslungen dam. Nå kan den muligens døpes om til Gåslungen bro, for det er bygget en bro her nå. Under broen er det en terskel som en ved høy vannstand kan suse over, men vi måtte ut av kanoene for å komme over. En enkel og morsom utfordring!

Nå gjenstår bare ”parademarsjen” over Øyungen, et par kilometer i velkjent farvann. Her har vel de fleste gått sine skiturer om vinteren! Nå er det sommer og badeliv som gjelder, og det er gøy å se alle som koser seg på bredden av øyer og fastland. Selv kan vi gli inn mot nord for Øyungen dam, og for siste gang legge kanoene på sine triller, før vi rusler nedover mot Skar og turens endepunkt.

Litt om det praktiske

Seksten vann

Vi padlet disse vannene:

Noen velger å kutte ut Ølja ved å trille på vei helt til Tverrsjøen, kutte ut Finntjern ved å bære kanoen direkte til Aklangen, kutte ut Vesle Sandungen, og kutte ut Rottungen ved å trille direkte fra Bjørnsjøen til Gåslungen. Selv fant vi glede i å padle så mange vann som mulig. Vi syntes det er koseligere å være på vannet enn å trille eller bære. Bæringen forbi Finntjern er kronglete, og tjernet er morsomt å padle, der en snor seg mellom små sivøyer. Vesle og Store Sandungen er bare snakk om meter – nemlig hvilken side av broen en velger å sjøsette kanoene.

I strekning er turen ca. fire mil lang.

Utstyr

Av utstyr trenger du kano med årer (gjerne også en ekstra åre), flyteplagg, kanotrille og eventuelt telt/sovepose/primus og lignende for overnatting ute. Vil du sove inne, er Katnosdammen (DNT) og Kikutstua (Skiforeningen) passende steder underveis. Selv sov vi inne på Katnosdammen den første natten og lå under åpen himmel (med telt i bakhånd) den andre natten.

Vi leide kanoene av et firma som bragte dem til Mylla og hentet dem på Skar. Det forenklet logistikken en god del. Hvis du har egen kano eller leier en/flere som du frakter med egen bil, må du hente bilen på Mylla etter turen før du henter kanoen(e) på Skar, hvis du ikke har et velvillig bakkemannskap som bistår med transporten.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

23 Okt 2017

Mylla

Ut på tur - eldre nyheter

14 Mai 2012

Topptur med historisk 17. mai-markering

Av Steinar Bunæs | Ut på tur

Lørdag 12. mai 2012 hadde Østmarkas Venner invitert til guidet topptur med de tre høyeste toppene i Østmarka på programmet – alle innenfor Rælingens grenser. I alt 88 deltakere fra alle Østmarkas randkommuner hadde møtt fram da Arild Rambøl og Solveig Dalene fra Rælingen ønsket velkommen til startpunktet ved Marikollen.

05 Mai 2012

Markas high five

Av Nina Didriksen | Ut på tur

Bli med til de fem høyeste toppene i Marka. På denne turen kombinerer du sykling med gåing. Turen kan også tas på ski, når skaren lokker oss ut av de preparerte sporene.

01 Apr 2012

Vellykket vårtur til Hurdal 25. mars 2012

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Skiforeningens vårtur til Hurdal søndag 25.mars ble svært vellykket for de ca 30 deltagerne som deltok. Været var veldig bra og skiføret holdt bra på Minneåsen der turen gikk, ikke minst takket være god preparering av de lokale løypekjørerne.