Stuene - Markas oaser!

Hva hadde Marka og skiturene våre vært uten alle Markastuene? Her kan vi varme oss og kose oss med varmt drikke, vafler og hjemmebakst sammen med likesinnede rundt bordet. Markadatabasen er det eneste sted der du finner en samlet oversikt over alle disse ulike stuene og deres åpningstider.

Du kjenner deg sikkert igjen. På vei over Bjørnsjøen mot Kikut. Det blåser og snør og du er kald og kjenner at du gleder deg til å komme inn i varmen på Kikutstua, køe langs disken for å få en varm solskinnsbolle for siden å åle deg på plass blant svette skiløpere i alle aldere langs et av bordene. Eller kanskje når du sammen med barna er på vei mot en av sportsstuene som ligger i behagelig avstand fra bil og bane - som f.eks. Tryvannstua, Skjennungstua, Ullevålseter, Greinehytta, Lilloseter, Vensåsseter, Brunkollen, Lushaughytta, Vingerdalstua og mange flere i alle områder av Marka.

Uten alle disse stuene og det de tilbyr hadde rett og slett turene våre i Marka blitt mye fattigere, og det hadde utvilsomt vært vanskeligere å få med barna på tur. Det finnes stuer av alle typer - fra de store stuene som tilbyr overnatting og til de små varmebuene der det bare er plass til noen få inne samtidig. Noen stuer har bare åpent i vinterhalvåret, noen bare i sommerhalvåret mens de store har helårsdrift. Atter andre stuer er selvbetjente uten serveringstilbud, og der du kanskje må låne nøkkel av DNT.

Forøvrig sies det at hyttenettet til DNT er unikt på verdensbasis, men jamen er stuene, koiene og buene som drives som serveringssteder i Marka også et unikt tilbud mange utlendinger kan misunne oss! Vi kan bokstavelig talt kalle dem "Markas oaser". Mange av disse drives av frivillige i idrettslag, hjelpekorps, speidergrupper, Lions Club, turistforeninger, kommuner mm.

Oppdag stuene i Markadatabasen!

I Markadatabasen har vi samlet alle disse ulike typene koier og stuer og gitt alle hver sin nettside der de som står bak kan informere om virksomheten. På stuas nettside finnes ikke bare informasjon om stua - serveringstilbud, åpningstider mm., men også annen relevant informasjon fra Markadatabasen. F.eks. bilder fra stua, og alle løyper, sykkelruter og turer som passerer i nærheten. Stuene er selv ansvarlig for at informasjonen er korrekt, men redaksjonen i Markadatabasen tar seg av den praktiske oppdateringen.

Hvis du er på jakt etter en stue, begynner du bare å skrive navnet på stua inn i søkefeltet du finner øverst til høyre på de fleste sider i Markadatabasen. Du kan også benytte deg av linken du finner i venstre kolonne - Stuer.

All informasjon og spørsmål om stuene skal sendes til stuer@skiforeningen.no. Hit kan du også sende en e-post hvis du vet om stuer som burde legges inn i Markadatabasen.

Alle åpningstidene samlet på én side

En av de mest nyttige nettsidene i Markadatabasen er den som viser alle stuenes åpningstider ett sted - de finner du her og ved å følge link i venstre kolonne. På denne siden ser du øyeblikkelig åpningstider for alle stuer som har åpent inneværende uke. Du kan også se noen uker fram i tid om du ønsker det.

Benytt stuene - gjerne de du ikke har vært på før

Nå er vinteren over oss, og vi har forhåpentligvis mange fine vinterdager i vente. Hvorfor ikke prøve å besøke et område du ikke har vært i før? Du kan være ganske sikker på at du finner stuer du kan besøke i alle områder. De som driver stuene fortjener besøk av sultne og tørste skiløpere.

God tur!