En morgentur til Skreikampen

Det er tidlig en onsdag morgen, jeg har akkurat kjørt minstemann ned til skolebussen, sola skinner fra en blå himmel, det er ca. 10 minusgrader og noen få cm med lett nysnø i løypa. Kan det bli bedre? I dag skal jeg til Skreikampen!

Utgangspunktet mitt er Dalen i Nord-Feiring – naturlig for meg, da jeg bor en kilometer lenger ned i veien. Det er et ideelt utgangspunkt for mange fine runder i området. Skiene er perfekt smurt, sitter som spikret i motbakkene, trenger ikke hjelp fra gubben til dette, nei.

Fotoapparatet er med. Jeg tar dette bildet rett før jeg kommer opp i svingen ved gapahuken - der er det flott utsikt sydover mot Holmtjernet.

Men turen går videre oppover lia, og etter noen minutter kommer jeg til Dalkollen, hvor skiltet med Skreikampen på, peker inn i skogen. Jeg kommer til en bratt kneik som må beseires, her hjelper det ikke med spikerfeste, så her duger kun «fiskebein».

Ble jammen litt sliten, så da passer det å ta et bilde igjen. Her ser vi sydover mot Mistberget, den nest høyeste toppen i Eidsvoll kommune.

Nå blir det litt lettere terreng en stund. Noen hundre meter lenger opp i skogen går skiløypa rett forbi åpningen på St. Pauls gruve. Dette er en av mange severdigheter i området, som stammer fra jernverkstiden her i Feiring. – En flott gruve som er verdt et besøk på sommeren. Det arrangeres gruvevandring hit hvert år, i regi av Jernverkets venner. Flere opplysninger finnes på feiring.info. Dette er gruveåpningen. Og her ser vi gapahuken som blir brukt til undervisningen i den såkalte kulturelle skolesekken, om jernverkstiden i Feiring. Under snøen her er bålplassen som suppa til ungdommene blir kokt på.

Jeg kommer til et nedsnødd doskilt. Og det som er fint, er at løypa går rett forbi utedoen her ved gruva, noe som passer bra for de med urolige mager og små blærer.

Turen går videre, og etter en stund kommer jeg ut i litt mer åpne områder. Sola skinner og det gnistrer i snøendet er så vakkert.

Endelig er jeg kommet opp på toppen, og jeg skimter Mjøsa i nord. Dette er utsikten mot Hamar. Og her ser vi østover mot Espa og Tangenvika – det er virkelig flott utsikt i dag. På dette bildet kan vi se Stange og Hamar.

Ved siden av den gamle varden står kassa med turboka, som alle besøkende skriver seg inn i. Det er mange som tar turen opp hit i løpet av året. Skreikampen er et meget populært turmål, med sine 698 meter over havet. Det er den høyeste toppen i Eidsvoll, og den nest høyeste i Akershus. Kun Fjellsjøkampen i Hurdal er høyere. Her ser vi utsikten mot Hurdal.

På toppen står også en tavle med et dikt skrevet av Henrik Wergeland – om Skreikampen. Han skal ha vært flere turer her oppe. Det siste bildet er av den nedsnødde varden. Det sies at den ble bygget for å varsle bygdene rundt Mjøsa om at Birkebeinerene var på plyndretokt sydover. Så da bålet ble tent på toppen av varden, var det bare å samle sammen det man hadde av verdisaker og løpe til skogs.

Nå er navnet inne i boka, og etter noen slurker fra drikkeflaska, står jeg bare og ser rundt på det flotte landet vi bor i. På sånne dager er livet bare herlig.

Nei, nå begynner det å bli litt kjølig, jeg får se å komme meg ned igjen. Fint med den nysnøen, fin styresnø i bakkene ned igjen. Nå skal det bli godt å komme hjem igjen, fyre litt i ovnen og ta en kopp med varm og god kaffe.

Takk for turen.

Hilsen Aina Therese Haarberg


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

21 Nov 2018

Skreikampen

Ut på tur - eldre nyheter

04 Apr 2013

Velkommen til Vårtur til Nannestad 13. april 2013!

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Skiforeningen ønsker velkommen til vårtur på Nordåsen i Nannestad lørdag 13.04. Det er fortsatt solid skiføre i området og gode værutsikter!

03 Feb 2013

Nannestad med i føremeldingen og i Markadatabasen

Av Redaksjonen | Ut på tur

Vi ønsker herved Nannestad velkommen i Markadatabasen. I første omgang med 23 skiløyper på Nordåsen og nede i bygda rundt Maura og Nannestad.

06 Jan 2013

Stuene - Markas oaser!

Av Redaksjonen | Ut på tur

Hva hadde Marka og skiturene våre vært uten alle Markastuene? Her kan vi varme oss og kose oss med varmt drikke, vafler og hjemmebakst sammen med likesinnede rundt bordet. Markadatabasen er det eneste sted der du finner en samlet oversikt over alle disse ulike stuene og deres åpningstider.