Vårturen 2013 møtte vinteren på Marifjell

Skiforeningens vårtur 2013 til Nordåsen i Nannestad ble en morsom opplevelse for de noen og tyve deltagerne. Et noe utfordrende føre la ingen demper på humøret hos noen, og Nannestad og Bjerke løypekjørerlag sørget for supre løyper hele veien.

Vårturen er blitt en hyggelig tradisjon for Skiforeningen, og det er morsomt å se flere tidligere deltagere komme igjen gang etter gang. Så også i år, og flere kommenterte at de aldri hadde kommet seg ut på ski denne dagen hadde det ikke vært for at Skiforeningen satte opp tur og buss. Og som bonus får man anledning til å bli kjent med nye skiområder i Markadatabasen, og kanskje få inspirasjon til å besøke området selv senere.

Og i år gikk altså turen til Nordåsen i Nannestad, et løypenett som ble innlemmet i Markadatabasen denne vinteren. Dette løypenettet består av to deler, et nett med løyper som går nede i kulturlandskapet rundt Nannestad og Maura sentrum, og nettet på Nordåsen - åsryggen nord for RV35/E16 som går over i Jeppedalen i Hurdal i nord. Nordvestligste punkt i dette nettet er Marifjell på 718 moh, og med en gammel brannvakthytte på toppen. Dette var også vårturens mål. Denne hytta står åpen året rundt og er stort sett utstyrt med ved. I dag hadde løypekjørerne fyrt opp hytta og laget en diger kanne kaffe og satt på en pølsegryte før de første deltagerne ankom. Dette smakte godt i det noe sure været på toppen.

Vårturens deltagere fikk også være med på en noe spesiell innvielse - av den nye "utedoen" som ble fraktet opp og satt på plass rett før vi ankom (se bilder). Tilbakemeldingene gikk på at "den virket" !

Men la oss begynne med starten. Den gikk fra Grustaket - en stor parkeringsplass rett nord for Nordåsen skistadion. Her stoppet bussen, og deltagerne begynte umiddelbart å vurdere føre og smøring. Vær og føre var nemlig utfordrende - typisk nullføre med nysnø. Ulike varianter ble sverget til og lagt på, men det lureste skulle vise seg å være å legge på en myk voks i lilla-området, med forventning om gradvis tørrere snø. Turen startet nemlig på 380 moh og skulle altså helt opp til en høyde 1 m høyere enn Nordmarkas høyeste ås - Svarttjernshøgda. Og jamen observerte vi ikke andre ute i samme ærend som oss selv. Nannestads kanskje mest kjente innbygger var også på plass og dro avgårde i løypenettet før vi fikk frittet ham ut for smøretips. Hvor mange ganger Bjørn Dæhlie har vært på toppen av Marifjell vites ikke, men antagelig ganske mange.

Mens smøring pågikk fikk vi en rask introduksjon til løypenettet v. Kjartan Roland i Nannestad og Bjerke løypekjørerlag. Ingen tvil om at det er et aktivt skimiljø i Nannestadbygda, og et driftig løypekjørerlag. Løypa nordover fra Grustaket går på skogsbilvei forbi Dalstjern, Skjennumtjernet og Dalssætra. Her begynner stigningen for alvor opp Kongelia (og her kom de første kladdene for mange) opp til Sjuputtane. Nå er vi oppe på platået og føret var nå nesten blå extra. Løypa går nå over noen fine åpne myrflak, men med lett snøvær i dag var det begrenset utsikt. Etter hvert går løypa opp et trangt dalsøkk med en krapp høyresving og en bratt bakke, og så er man på toppen.

Og på toppen ventet et mannssterkt løypekjørerlag på "gjestene sørfra". Mange fikk seg en hyggelig prat med disse karene, og vi i Skiforeningen utvekslet erfaringer rundt prepping og løyper. Spesielt interessant var det å høre at det noen ganger kjøres en scooterløype fra Nordåsen og helt over til Sagvollen i Gran kommune. Da er vi i Hadelandsåsene og i et annet løypenett i Markadatabasen. En forbindelse her hadde vært interessant, men visstnok veldig avhengig av mye snø for å kunne kjøre traseen.

De fleste valgte å gå inn i den koselige Marifjellhytta for å varme seg litt i det litt sure været. Dette gikk litt på rundgang i den lille hytta. Når alle hadde fått slappet av litt og utvekslet smørefrustrasjoner(!), begynte de første å forberede nedturen. Og siden oppturen var en eneste lang stigning, ble returen tilsvarende lett. Denne gangen gikk vi en vestligere trasé ned, via Honsjøen og Kjønstadsætra. Også her i løyper som var så nykjørte at diesellukten etter løypemaskinen hang igjen i sporet. Nede i "lavlandet" var det nå blitt enda mildere, og de forsinkete solgløttene skapte et ganske sugende føre. Zeroski hadde nok vært midt i blinken i dag, men det var det ingen av våre deltagere som benyttet.

En fornøyd gjeng kunne sette seg på bussen ca. kl. 14.30.

10 Apr 2013

Vår + ski + tur = ?

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Det er mye fokus på rar orddeling for tiden, og i Skiforeningen omgås vi daglig mange sterke og viktige ord som alene er viktige for oss, og som sammensatt får en enda sterkere betydning.

09 Apr 2013

En morgentur til Skreikampen

Av Aina Therese Haarberg | Ut på tur

Det er tidlig en onsdag morgen, jeg har akkurat kjørt minstemann ned til skolebussen, sola skinner fra en blå himmel, det er ca. 10 minusgrader og noen få cm med lett nysnø i løypa. Kan det bli bedre? I dag skal jeg til Skreikampen!

04 Apr 2013

Velkommen til Vårtur til Nannestad 13. april 2013!

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Skiforeningen ønsker velkommen til vårtur på Nordåsen i Nannestad lørdag 13.04. Det er fortsatt solid skiføre i området og gode værutsikter!