Strålende vinter

Skisesongen 2012/2013 ble lang og fin - den beste på mange år. Det er preparert løyper fra oktober til mai. Skiforeningen har loggført 124 skidager i Nordmarka denne sesongen, mot 97 sist.

De første løypene ble preparert allerede 15. oktober. Lysløypa på Ringkollen og Jonsetangen - Vesle Ugla - Spålen N skulle bli sesongens første. Skiforeningens føremelding kunne den dagen fortelle at "Vinteren er på vei i Marka, og det er falt snø flere steder i høyere strøk. Våre løypebaser prøver å pakke løyper for de mest ivrige".

Fra oktober til mai

Helt fram til 1. mai var løypemaskinene i gang. Prepareringen ble avsluttet med oppkjøring av løypa som går på veien fra Mylla og opp til Bislingen samt den som går på veien sør før Mylla. De siste ukene i april utmerket Mylla, Ringkollen, Vestmarka (fra Skoglund) og Hurdal (Skrukkelia) seg som områder som holdt stand til det siste. I sesongen 2011/12 ble første løype preparert så sent som 7. desember. Siste preparering fant sted 23. april 2012.

Mandag 29. oktober våknet vi til sesongens første betydelige snøfall. Men det har ikke vært sammenhengende vintervær helt fra oktober. Litt regn og litt mildvær har vi også hatt. Men kun i korte perioder. Faktisk har vi ikke hatt spesielt mye snø, men påfyll nå og da har vært tilstrekkelig til å sikre gode forhold. Siste søndag i januar var en av dagene da det virkelig snødde "skikkelig" - den dagen ble det registrert 1.489,7 kilometer med preparerte løyper i føremeldingen.

Uansett har det vært nok snø til å sikre skiføret både i høytliggende strøk og i lavlandet. F.eks. hadde Kjekstadmarka føre lenge. Og Moss, Follo, Nesodden og Hurum kunne by på nypreppede løyper til langt ut på ettervinteren. Vi merker oss at løyper i nærheten av bebyggelsen (i lavtliggende strøk) er blitt preppet gjennom en lang periode.

Sol og kulde

Vi har kunne glede oss over lange perioder med sammenhengende sol og kulde. Romjulen ble utrolig flott, med solid påfyll av snø 2. juledag, og deretter et aldeles strålende vær med sol og nydelige forhold. - Jeg tror knapt at jeg har opplevd en vakrere vinterdag i Marka, sa en av de som Aftenposten snakket med.

En kald ettervinter gikk inn i tidenes påske med fortsatt tørrføre. Det var massevis av folk i Marka og på stuene. Noen av serveringsstedene har hatt den beste sesongomsetningen noen gang. Kulden holdt seg også etter påsken. Tilstrekkelig stabil kulde gjorde at det ikke ble store problemer på vannene. De siste ukene av sesongen ble mange av klassisk-løypene åpnet for skøyting. Det var det mange som satte pris på.

124 skidager i Nordmarka

Skiforeningen har loggført 124 skidager i Nordmarka denne sesongen, mot 97 sist. Når det er 25 centimeter - eller mer - med snø på Bjørnholt, regnes det som skidag. Gjennom føremeldingen er det registrert oppkjørt 83.645 kilometer med løyper i 2012/13, mot 50.251 kilometer i fjorårets sesong.

Noe av økningen må tilskrives det faktum at føremeldingen er blitt mer omfattende enn før. Den har sist vinter hatt 55 bidragsytere i tillegg til Skiforeningen. Dette er de som har kommet til i løpet av vinteren: Moss skiklubb (Mossemarka), Nordre Land IL (løypenettet i Østsinniåsen nordøst for Dokka), Nannestad og Bjerke løypekjørerlag (Nannestad/Maura/Nordåsen), Tingelstad IF, Jaren IL, Brandbu IF, Finnkollen IL og Nordre Eidsvoll IL. Føremeldingen dekker dermed mesteparten av løypenettet fra Moss og Hurum i sør til Eidsvoll og Dokka i nord - til sammen vel 4.500 kilometer med løyper.

Vinteren i bilder

Mange som går på tur i Marka, har med seg kamera, og sender jevnlig inn bilder til Markadatabasen. I løpet av en uke kan det gjerne komme inn et femitalls bilder. Disse gir et utmerket inntrykk av hvordan forholdene er rundt om. Så la oss ta en titt på vinteren 2012/13 i bilder.

Første bilde med hvitt på bakken, ble tatt på Lygna 9. oktober. Her ser vi den første snøen i 2012/13-sesongen. Som nevnt, var romjulen helt prima - noe som er godt dokumentert på disse bildene. Her er hele sesongen fram til nyttår.

Vinterferieukene ble også fine - slik var uken 18. - 24. februar, presentert gjennom ikke mindre enn 154 bilder. Vi hopper videre til påskeuken - slett ikke så verst den heller, nei... Da kan det passe å se hvordan vårskiløpingen artet seg, før vi oppsummerer andre del av sesongen med alle bildene som kom inn til Markadatabasen etter nyttår.

Til slutt - som Skiforeningens slagord slår fast - det snør ikke spor. Her er denne sesongens bilder fra løypearbeidet. Løypemannskapene har gjort en kjempejobb med å sørge for fine spor gjennom en lang sesong.

En liten bonus helt på tampen av denne artikkelen: Her er vinterbildene område for område. Hurummarka, Kjekstadmarka, Vestmarka, Bærumsmarka, Krokskogen, Nordmarka nord, Nordmarka syd, Lillomarka, Romeriksåsene - Nannestad, Østmarka, Sørmarka, Nesoddmarka, Follomarka, Mossemarka, Hadelandsåsene, Gjøvik, Toten, Land, Hurdal - Feiring og Eidsvoll - Nes.