Marka på skrå - en høsttur

Om å gå gjennom Nordmarka til fots, fra hytte til hytte, med løvfall, sol og tåke.

Selvfølgelig venter vi på skiføret, men det er ingen grunn til å deppe over manglende kuldegrader. I stedet brukte vi en kveld til hjemmekos: sitte over kartet og se på hvilke muligheter som byr seg. Deretter pakket vi sekken og la i vei.

Turen startet sør i Nordmarka og sluttet i den østlige utkanten av samme mark, derav tittelen «på skrå».

Fra Midtstuen stasjon bar det oppover bakkene mot Frønsvolltråkka. Vi valgte Bomveien i dag. Den går parallelt med lysløypa mot Frognerseteren og har kanskje jevnest stigning av de tre. Etter å ha passert skiltet som peker mot koselige Frønsvollen (lønnsom avstikker, her har Naturvernforbundet Oslo Akershus servering enkelte søndager), bærer det utfor noen bratte bakker. Her kan det gå unna på ski om vinteren! Heldigvis er det lys her, dette må være en av de mest brukte lysløypene i Oslomarka.

Etter en times vandring møter vi løypa som kommer opp fra Lille Åklungen, den er det alltid fint å gå som avveksling fra hovedsporet. Foran oss ligger nå en av de siste oppoverbakkene før vi kommer til Ullevålseter og møter vårt to- og firbente turfølge over en melisbolle.

Kursen settes nedover igjen, men ikke så lenge, for ved Skjærsjøen flater det ut. Dette vannet er en del av hovedstadens vannforsyning. På grunn av reguleringen skifter vannstanden hyppig, og vi er blitt fortalt at dette er grunnen til at det ikke kjøres skiløyper på isen om vinteren.

Etter Skjærsjødammen er det straks slutt på veigåingen, nå er det stier som gjelder. Først opp til Kamphaug og så videre opp på en ganske så bløt sti til Fagervann , som bærer sitt navn med rette i solskinnet. Derfra bærer det nedover igjen på noe som ligner en kjerrevei, steinete og nesten som en bekk, før vi kommer til et av Nordmarkas mest brukte rastevann, nemlig Øyungen, der reparasjonsarbeidene på demningen nå ser ut til å være ferdig. Oppi åsen i bakgrunnen på bildet ligger dagens mål, hytta Sellanrå. Men først en rast med bål og mat ved Øyungens bredde.

Sellanrå

På Raudløkkollen, en av de mindre kjente toppene i det som kalles Maridalsalpene, ligger hytta Sellanrå. Den disponeres av turgruppen Friluftsklubben, og kan leies av alle. Hytta har en koselig peisestue, kjøkken, stort soverom og hems. Det reklameres med i alt sytten sengeplasser, etter vår mening blir det da en smule trangt. Men det viktigste her er utsikten, den er luftig, vid og vakker. Vi nyter den og det kjente motivet hund i solnedgang før mørket senker seg og det er tid for å innta middagen innendørs. God middag er forresten motto for alle våre overnattingsturer, enten vi lager den på en hytte eller på bål (de som nå ser for seg svartsvidde pølser tar feil, vi deler gjerne våre tips).

Varden på Kvehøgda

Nå utpå senhøsten kan føret være så mangt. Nøyaktig ett år før vi gikk denne turen, var vi ute på sesongens første skitur, året før der var det fuktig og mildt. Fuktig er det nå også, men vi våkner til noen få minusgrader og strålende sol, en fantastisk følelse når en tenker på byen som ligger der borte med sin trafikk og menneskemengde.

Dagens tur går på noen av Markas mindre brukte blåstier, det er nok mest de spesielt interesserte – og spreke – langtraverne som når helt hit inn på dagstur, og det er jo dagsturister det er mest av i hovedstadens skoger.

På kartet leser vi at Kvehøgda er navnet på åsen vi nå bestiger. Opprinnelsen er for oss ukjent, men det er åpen og fin skog her med noe utsikt. Den digre varden vet vi heller ikke noe om, men kanskje en av leserne gjør? Den er i hvert fall imponerende og et noe overraskende syn. Tro om vi skal tipse kjentmannspostkomiteen?

Ved Helgeren dam går stien bratt opp før vi kommer ut på veien. Det er dårlig med skiløpere her i dag, men det er jo lov å håpe på et snarlig gjensyn med noen. Bratt er det også ned til Fortjern når vi trasker videre på blåstien mot Fortjernsbråtan og så i retning Helgerens vestside. Her blir det tid til både bålrast og beundring av naturens egen kunst.

Ved hytta i Sølvvika kommer atter noen minner om tidligere vintres skiturer, her går det en koselig skiløype utpå Helgerens digre isflate. Løypa kommer fra Trehørningen. I kneika opp fra vannet passerer den en av denne periodens kjentmannsposter, og stedet har det treffende navnet Plaga.

Trehørningen er også dagens mål. Her mellom dette trearmede vannet og naboen Langvann ligger flere hytter og Trehørningen gård, som helt til i sommer har hatt fastboende.

Vannet Trehørningen har fått sitt navn etter de tre «hjørnene», og Trehørningen gård har så fått navn etter vannet. De første som slo seg ned her og ryddet litt jord, var trolig finner. Ett av «hjørnene» på vannet, Badstuvika, tyder på det. Stedet nevnes første gang i 1664, da Kongen (Kronen) solgte Trehørningen skog til Friedrich Boyesen.

Etter en god natts søvn våkner vi til regn og tåke. Dette er også turens siste dag, og kursen settes mot sivilisasjonen. Underveis blir det tid til å beundre vakre høstfarger, som ved nedre Øyvann.

Vandringen ender i Hakadal, hvor det går både tog og buss hjemover. Takk for turen!