Snøfattig førjulssesong

Skisesongen 2013/2014 har fått en laber start. Vedvarende mildvær har preget førjulssesongen. I Oslo var årets siste måned den tredje varmeste desember som noen gang er målt. Likevel - mange har fått prøvd skiene. I høyereliggende strøk har det vært gode muligheter for det.

Skiforeningens føremelding gir et godt bilde av situasjonen. Den bygger på rapporter fra foreningens egne løypebaser og mer enn 60 samarbeidende kommuner, idrettslag og løypelag i området mellom Moss i sør og Dokka i nord. Fram til nyttår registrerte føremeldingen preparering av til sammen 1.281 kilometer med løyper, mot nærmere 13.000 før nyttår i 2012. Også året før var det betydelig mer preparering enn vi har hatt før nyttår denne sesongen. I 2011 var nemlig tilsvarende tall i overkant av 4.500 kilometer.

Ventet lenge på snøen

Denne sesongens første føremelding kom på nettet 9. november. Det vil si – det var ingen vanlig rapport om skiføre og preparering, det var det ikke grunnlag for. Det var vel mer et uttrykk for utålmodighet: «Vi venter med lengsel på kuldegrader og snø. Følg med på føremeldingen - vi melder så fort det er skimuligheter i områdene som dekkes av Skiforeningens føremelding.»

Nøyaktig en måned senere erklærte Skiforeningen vinteren for åpnet: "Det kom 10-15 cm. snø i løpet av gårsdagen, og mange steder snør det lett i morgentimene i dag. Løypearbeidet har kommet i gang en rekke steder".

Kunstsnø ble tidlig redning

I første omgang var det områdene med anlegg for snøproduksjon som kunne friste med fine løyper. Fra Lygna, Greverud, Nes, Sørkedalen og Eidsletta kom det oppløftende rapporter. Løypa som ble aller først preparert, var lysløypa på golfbanen på Østre Greverud gård - 27. november.

Men før året var omme, var det preparerte løyper i alle områder som dekkes av føremeldingen, bortsett fra Mossemarka. Til og med så langt sør som i Drøbak var det oppkjørte løyper.

Etter hvert som mildværet bare fortsatte, var det kun noen få steder som holdt stand – først og fremst løypene fra Mylla, helt nord i Nordmarka, i Skrukkelia i Hurdal, på Lygna, Nordåsen i Nannestad, Dokka og i Snertingdal. Også ved Skoglund i Vestmarka fant entusiastene skispor utover i desember.

Store kontraster

Siste helg før jul brakte føremeldingen følgende rapport fra Hurdal: «Det er med glede vi kan fortelle at det er 30 cm. snø ved Svartungen!».

Men i hovedstaden var det åtte grader og regn på julaften. Noen tok i bruk sykkelen som transportmiddel i Marka denne romjulen. Andre tok beina fatt. Mens atter andre likså godt hoppet i fjorden og tok årets siste bad.

Likevel - også på den siste desemberdagen var det løypemannskaper i arbeid. Men de hadde langt fra så mye å gjøre som i romjulen 2012. Se hvor flott det var for et år siden!

Fint på isen

I Oslo ble desember fem grader varmere enn normalt. Kun i 1972 og 2006 var det høyere temperatur (målt siden 1937). Men det har ikke bare vært grått og vått. Det har vært mye sol - og mye kulde også. I perioder har det vært utmerkede forhold for de som liker å gå på skøyter.

Nå håper vi på en snørik etterjulsvinter. Mens vi venter, kan vi jo mimre litt ved å kikke i Skiforeningens føremeldingsarkiv, som går helt tilbake til 1997. De gamle føremeldingene dokumenterer føreforholdene, dag for dag, år for år.

Vinterbilder - tross alt

Mange som går på tur i skog og mark, sender inn bilder til Skiforeningens nettsider. Her er alle bildene fra første del av vinteren - fram til nyttår. Det første vinterbildet kom oss i hende 22. oktober. Og Bilder av folk på glattisen har vi også fått. Og ikke minst av de som sørger for at vi får skispor å gå i.

Siden vi allerede har nevnt at forrige sesong var så mye bedre - her er bildene Skiforeningen fikk inn fram til nyttår 2012.