Regn og tre meter snø

Mildvær og dårlig føre preget første del av skisesongen 2013/2014. Men etterjulsvinteren ble langt bedre. Og i de nordlige områdene varte sesongen både lenge og vel. Så sent som 10. mai ble det preparert løyper på Nordåsen i Nannestad.

De fleste steder kom prepareringen sent i gang. I første omgang var det områdene med anlegg for snøproduksjon som kunne friste med fine løyper. 27. november ble lysløypa på golfbanen på Østre Greverud gård sesongens først preparerte løype. Men før året var omme, var det oppkjørte løyper i alle områder som dekkes av føremeldingen, bortsett fra Mossemarka. Fram til nyttår registrerte Skiforeningens føremelding preparering av til sammen 1.281 kilometer med løyper, mot nærmere 13.000 før nyttår i 2012.

Men løypemannskapene fikk etter hvert nok å gjøre. Den ordinære prepareringen varte helt til 2. mai. I fjor var det slutt på preppingen en dag tidligere. I år, som i fjor, preparerte Mylla løypeforening tre løyper fra Mylla i Nordmarka 1. mai. Denne sesongen var det Nannestad og Bjerke løypekjørerlag som «holdt koken» lengst, med prepping av fem løyper på Nordåsen i Nannestad om kvelden 2. mai.

Prepping til 10. mai

Men så ble det kaldere i været, og det ble meldt om snø både på Lygna og Nordåsen. Lørdag 10. mai kom følgende melding fra Nannestad: «Kanskje galskap, men vi kjører i dag fra Grustaket, ned til Sandsnes og opp til Marifjell. Været er perfekt og det kom ca. 20 cm snø i høyden 7. mai.» Til sammen er det denne sesongen registrert oppkjørt 61.315 kilometer med løyper mot 83.536 kilometer i fjorårets sesong. Sesongen før det igjen, var tilsvarende tall 50.198 kilometer.

Førjulssesongen har vi allerede vært inne på. Den er nærmere omtalt i denne artikkelen. Januar startet med regn i lavlandet, og det har vært mye regn denne vinteren. Men store deler av sesongen har det vært fine forhold i høyden. Midt i januar kom kulden, og endelig ble det sol og gnistrende føre, som søndag 12. januar.

Tre meter snø

Senere i måneden slo værgudene til med sammenhengende snøfall flere dager i strekk, og til føremeldingen strømmet det inn rapporter fra Moss i sør til Dokka i nord. En rekke steder der det ikke hadde vært mulig å lage spor på lange tider, var preppeutstyret nå i full sving. Det var stor utfart, og godt å oppleve god, gammeldags vinter. Noen steder ble det faktisk meldt om at løypekjøringen var utfordrende på grunn av store snømengder.

En februardag vil vi også trekke fram. Etter en mild uke med mye grått vær – og vått i lavlandet – skulle lørdag 8. februar vise seg å bli en riktig strålende dag. Senere bød februar på mye yr og regn i lavlandet, og fuktig snø i høyere strøk. Det var både to og tre meter i de høytliggende områdene. Tung snø førte til en god del nedfall i løypene. Men mange steder i lavlandet ble skiføret ødelagt av regnet. Februar ble den våteste i Oslo-området på 138 år.

Kort sesong i lavlandet

I de lavere og sørlige områder ble sesongen kort. Prepareringen i Mossemarka var slutt 2. februar, i Follomarka 23. februar. Unntaket var lysløypa i Fogn, men 4. mars var det slutt på preppingen også her. Nesodden avsluttet i månedsskiftet januar/februar, mens Hurum rapporterte inn siste preparering 22. februar.

Oslo hadde i januar og februar kun 17 soltimer mot normalt 116. Men etter flere uker med gråvær, ble det endelig sol å se i begynnelsen av mars. Markadatabasens bilder fra første mars-uke gir et godt inntrykk av forholdene. Her er det både grønt og hvitt, heldigvis mest av det siste.

Supert i høyden

Utover i måneden fikk vi kjølige netter som bremset smeltingen. På dagtid var det sol og mildt. Mot slutten av mars noterte vi opp mot 13 plussgrader lavlandet, mens de som tok turen til høyere strøk, fikk oppleve supre forhold.

Mars måned fikk en tung avslutning for ansatte og frivillige tilsluttet Skiforeningen. Skiforeningens løypebas gjennom mange år, Svein Gulbrandsen, døde i en tragisk ulykke under løypekjøring 21. mars. Tusenvis av skiløpere har hatt glede av hans førsteklasses skispor, bl.a. de mange som gjennom årene har tatt Skibussen til Ringkollen, og lagt ut på tur tilbake til hovedstaden. I minneordet ble han omtalt som en som hevet standarden på løypearbeidet, og som ble et ikon langt utover Markas grenser. Over 500 personer tok 2. april et siste farvel med Svein Gulbrandsen.

Tåke og regn preget inngangen til april, men i høyden kom det nysnø flere steder. Aftenposten rapporterte om drømmeføre i Nordmarka, og kunne gjengi Skiforeningens anbefalinger både for Oslomarka og områdene lenger nord, som Lygna, Nordåsen og Hurdal. Skjærtorsdag høljet regnet ned, langfredag var det strålende sol. Og finværet bare fortsatte. Det ble med andre ord en knallpåske for den som ville ut på tur, enten på ski, på sykkel eller til fots. Siste aprilhelg bød på 20 plussgrader. Fortsatt var folk ute på ski.

81 skidager i Nordmarka

Men i mai var det altså slutt. De områdene som hadde skiføre lengst denne sesongen, var hovedsaklig Mylla-området, Ringkollen-området, Skrukkelia i Hurdal, Nordåsen i Nannestad og Totenåsen. Også fra Skoglund i Vestmarka har føret holdt seg lenge.

Skiforeningen har loggført 81 skidager i Nordmarka denne sesongen, mot 124 sist. Sesongen før det igjen, var det 97 skidager. Siste offisielle skidag på Bjørnholt i Nordmarka ble 7. april 2014. I Østmarka ble siste skidag 2. februar. Målestasjonen for Østmarka er i Ytre Enebakk. Når det er 25 centimeter - eller mer - med snø, regnes det som skidag.

Vil du gå ytterligere tilbake i historien, kan du klikke deg inn på Skiforeningens føremeldingsarkiv, som går helt tilbake til 1996. De gamle føremeldingene dokumenterer føreforholdene, dag for dag, år for år.

Populær føremelding

Til tross for varierende føreforhold, har Skiforeningens føremelding denne vinteren hatt betydelig mer trafikk enn tidligere. Som eksempel kan vi nevne at føremeldingens forside alene hadde ca. 56.000 unike lesere over en periode på tre dager på etterjulsvinteren. Og føremeldingen for en enkelt dag hadde nærmere 40.000 klikk. Føremeldingen viser preppestatus for hver enkelt løype, men formidler også vital informasjon om hvordan føreforholdene er - med løypekjørerne selv som kilde. I tider med vekslende føre er nok denne informasjonen spesielt viktig.

Foruten Skiforeningens egne nettsider, vises føremeldingen også i nettutgavene til en rekke aviser, idrettslag, kommuner osv. Flere nye er kommet til denne vinteren. Mer enn 70 nettsteder viser nå føremeldingen. Den går også ut via Facebook, Twitter og mobil. Det refereres hyppig til føremeldingen i oppslag i lokalavisene.

Føremeldingen bygger på rapporter fra foreningens egne løypebaser og mer enn 60 samarbeidende kommuner, idrettslag og løypelag i området mellom Moss i sør og Dokka i nord. Nye samarbeidspartnere denne sesongen har vært Haugsbygd Idrettsforening, Åskameratene U&IL, Norderhov UIL, Hakadal IL, Totenåsløyper AS og Styri og omegn vel. I forbindelse med utvidelsen har Totenåsen fått sine egne sider i Markadatabasen, der alt innhold fra dette området er samlet (bilder, løyper, sykkelruter, turforslag etc.).

Vinteren i bilder

Mange som går på tur i Marka, har med seg kamera, og sender jevnlig inn bilder til Markadatabasen. I løpet av en uke kan det gjerne komme inn et femtitalls bilder. Disse gir et utmerket inntrykk av hvordan forholdene er rundt om. Så la oss ta en titt på vinteren 2013/14 i bilder.

Første bilde som viste snø på bakken, ble tatt ved Sollihøgda 21. oktober. Her ser vi alle bildene fra den første perioden med snø i 2013/14-sesongen. I motsatt ende av sesongen – her er bildene som viser årets vårskiløping. Så ser vi på alle vinterbilder som har kommet inn før nyttår og etter nyttår.

Som Skiforeningens slagord slår fast - det snør ikke spor. Her er denne sesongens bilder fra løypearbeidet. Løypemannskapene har gjort en kjempejobb med å sørge for fine spor gjennom en lang sesong.

Til slutt - her er vinterbildene område for område. Hurummarka, Kjekstadmarka, Vestmarka, Bærumsmarka, Krokskogen, Nordmarka nord, Nordmarka syd, Lillomarka, Romeriksåsene - Nannestad, Østmarka, Sørmarka, Nesoddmarka, Follomarka (dette er bildene fra forrige sesong, da vi ikke har fått inn bilder fra Follomarka denne sesongen), Mossemarka (dette er bildene fra forrige sesong, da vi ikke har fått inn bilder fra Mossemarka denne sesongen), Hadelandsåsene, Gjøvik, Toten, Land, Totenåsen, Hurdal - Feiring og Eidsvoll - Nes.

Når skisesongen nå er over, anbefaler vi våre sykkelsider, med nærmere 900 sykkelruter og –turforslag, alle presentert med bilder, beskrivelser og kart med høydeprofil.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

03 Jan 2014

Snøfattig førjulssesong

05 Mai 2013

Strålende vinter

29 Des 2011

Fakta om føremeldingen

29 Des 2011

Fakta om Markadatabasen

Ut på tur - eldre nyheter

07 Apr 2014

Tur til Trøllkjerka

Av Thore Knudsen | Ut på tur

På åsen i Feiring, like ved grensa mellom Eidsvoll og Hurdal, ligger en 500 millioner år gammel fjellformasjon som i lang tid har blitt kalt Trøllkjerka. I senere tid har ildsjeler i Feiring opparbeidet stier, satt opp navneplakater og bygd en gapahuk for å gjøre dette til et turmål og en samlingsplass sommer som vinter. Stedet er verdt et besøk, og med utgangspunkt i Hermods plass på Minneåsen kan dette bli en fin skitur.

25 Feb 2014

Kart og turplanlegger på 1-2-3

Av Redaksjonen | Ut på tur

Et oppdatert turkart - skiløyper med prepareringsstatus, sykkelruter og steder - klikkbar informasjon rett fra kartet. En turplanlegger som fungerer på samme måte som når man lager kjøreruter for bil på nettet. Alt dette finner du på Skiforeningens nettsider. Bli kjent med Skiforeningens avanserte kart og turplanlegger!

31 Jan 2014

Bokkedalen i måneskinn

Av Jan Tore Gundersen | Ut på tur

For andre året arrangerte Styri og omegn vel måneskinnsvandring til Bokkedalen, i år i samarbeid med de lokale turlaget av DNT. Bokkedalen i Styrimarka er blitt et turmål i særklasse – her er det besøkende hver eneste dag, året rundt.