Vellykket vårtur til Totenåsen

Etter et års pause inviterte Skiforeningen igjen til vårtur, denne gang til Totenåsen - det eneste stedet i rimelig nærhet til Oslo med et løypenett som ligger over 800 moh. Turen ble arrangert lørdag 11. april 2015, med avgang fra Galleri Oslo kl. 08.30.

Dette flotte området ble et nytt og hyggelig bekjentskap for de av de 22 deltagerne som ikke hadde vært her før, dvs. de aller fleste. Som vanlig prøver Skiforeningen å vise vårturdeltagerne nye skiområder som dekkes av Markadatabasen og føremeldingen. Og i forbindelse med vårturene er dette gjerne høytliggende områder som kan skilte med stabilt skiføre det meste av vinteren. På Totenåsen starter gjerne skisesongen i november og kan vare til slutten av april. Løypenettet er stort og variert.

Turen startet på Oksbakken, og på veien hit informerte Olav Harlem fra Skiforeningen og Eivind Molde fra Markadatabasens redaksjon om turen og områdets turmuligheter sommer som vinter. Etter hvert som bussen nærmet seg Oksbakken rykket vinteren nærmere og nærmere mens været ble bedre og bedre, og ved ankomst Oksbakken tittet sola fram for første gang denne dagen. Hele løypestrekningen vi skulle gå var nykjørt på morgenkvisten, og de fleste valgte å legge på litt universalklister. Det skulle vise seg å fungere bra.

Oksbakken ligger på 650 moh., og i fine spor startet klatringen mot toppen. - Bedre kan det ikke bli, var kommentaren fra mange, med tanke på både været, turterrenget og løypene. Omtrent halvveis til Rausteinshytta skyet det over igjen, og ved ankomst hytta lå tåka tett rundt hushjørnene. Senere fikk vi vite at et slikt omskiftelig vær er typisk for dette området, og skyldes bla. nærheten til Mjøsa i øst.

Rausteinshytta ble vi ønsket velkommen av hyttesjef Jan-Erik Nordrum og kunne sette oss inn i en oppvarmet hytte til lukten av nystekte vafler. Mens folk slappet av og spiste, fortale Nordrum litt om hyttas historie. Den eies av orienteringslaget Toten-Troll og drives på dugnad. Dugnad er også stikkordet for løypekjøringen på Totenåsen. Den er det andelslaget Totenåsløyper AS som står for på denne delen av åsen. Pengene som kommer inn fra salg av andeler går til drift av løypemaskinene mens selve kjøringen foregår på frivillig basis. Nordrum kunne for øvrig fortelle at ingen ringere enn tidligere langrennssjef i Skiforbundet, Åge Skinstad er innehaver av aksjebrev nr. 1!

Etter en god hvil var det tid for oppbrudd og Olav Harlem takket for gjestfriheten. Nå hadde skydekket sprukket opp og sola skinte, men det blåste surt og vi fikk et lite inntrykk av fortsatt vinter i denne høyden. Etter en kilometer gjennom åpent og vennlig høyfjellsterreng, ventet lange, fine utforkjøringer. Da passet det fint at det hadde klarnet opp, så vi kunne nyte det flotte landskapet og utsikten til fulle. Vi tok oss tid til flere små stopp for å ta bilder eller bare nye vårsola, f.eks. ved den vakre Anfinnsætra, der det er storslagen utsikt sydover åsen. Snart gikk løypa over på skogsbilveien, som ble fulgt helt ned til Torsætra. Etter hvert var føret nå ganske sugende, og selv om det gikk jevnt og slakt nedover ble ikke farten stor.

De første ankom Torsætra litt før kl. 14, og vi hadde nå 1,5 time å slappe av på før bussen skulle hente oss. Noen valgte å benytte sjansen til å ta en runde i løypene rundt Torsætra, f.eks. i Garsjørunden. De som gikk lengst, doblet faktisk distansen vi alle hadde gått, som var knappe 15 kilometer. Men de fleste valgte å ta for seg av bordets gleder inne på Torsætra, siden maten er noe av det som dette stedet er kjent for. Og Torsætra og maten fikk vi også mer informasjon om ved at innehaver Frode Skogstrand tok seg tid til å fortelle litt fra stedets interessante historie, bl.a. fra tiden da dette var et «kvilestelle» for tømmerhoggere. Ingen tvil om at maten var god, og det var nok mange som fikk lyst til å komme igjen ved en senere anledning.

Ca. kl. 15.30 satte vi oss inn i bussen og vendte nesa mot Oslo, denne gangen via bomvei over åsen til Hurdal og ut på E6 ved Nebbenes. Skiforeningen takket for turen og informerte litt om planer og tanker for senere turer, og oppfordret deltagerne til å følge med på annonseringer. Det er liten tvil om at vårturen og andre arrangerte turer er svært populære tiltak. På denne turen deltok det f.eks. folk for både andre, tredje og fjerde gang.

Presis 1,5 time etter avgang fra Torsætra var bussen ved Alnabru og like etter det tilbake på Galleri Oslo.

27 Mar 2015

Velkommen til vårtur til Totenåsen 11. april 2105

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Vi ønsker velkommen til tradisjonsrik etterpåsketur, denne gangen til Totenåsen, et område som ble innlemmet i føremeldingen sist vinter.

08 Jan 2015

Løypenytt 2014/2015

Av Redaksjonen | Ut på tur

Rydding, planering, merking, skilting, nye traseer. Hva er gjort av utbedringer før årets skisesong? Her får du oversikten!

18 Des 2014

Ny app: Føremelding og kart rett i lomma

Av Redaksjonen | Ut på tur

Få oversikten over skiføret rett i lomma! Skiforeningens nye app byr på løpende oppdatert preppestatus og nedlastbare kart. Utgangspunktet er Skiforeningens populære føremelding.