Ingen vår på taket ennå

Trodde du våren var kommet overalt i Marka? Tro om igjen! Selv med over 20 varmegrader på dagtid, er det likevel et par kuldegrader om natten mange steder. Dette gir fortsatt gode skimuligheter i høyere strøk, og Bislingflaka - "Nordmarkas tak" - er et slikt sted.

Mylla/Bislingen-området er kjent for gode snøforhold, og er kanskje et av de lettest tilgjengelige områdene for oslofolk hvis man er interessert i lange skisesonger. Men det er langt fra bare hovedstadens skiløpere som drar hit, og området brukes flittig av de lokale hele vinteren.

I dag valgte Markadatabasens redaksjon å besøke området for å teste forholdene. Og vi kunne ikke vagt en bedre dag. Med sol fra skyfri himmel og mangfoldige varmegrader i byen lå alt til rette for en flott dag. Ved Mylla dam møtte vi i tillegg løypemaskinen til Mylla Løypeforening med "kusk" Arild Bernstrøm bak spakene, og han kunne fortelle om 20 km med nypreppete spor. Riktignok begynte myrene å "flø" på toppen av Bislingflaka, men ikke verre enn at han hadde kommet seg gjennom. Og når en løypemaskin kommer fram, var det åpenbart at vi også skulle greie å komme oss forbi.

Det var ikke mange på parkeringsplassen ved Mylla dam, men et par andre vårskientusiaster var da der. Da vi spurte en av dem om han ville være med på et bilde og bli intervjuet, takket han høflig nei og sa han ønsket å være anonym i dag. -Jaså, hjemmekontor i dag, tenkte vi? Selv hadde vi begge "lovlig" tilstedeværelse i løypene i stedet for på kontoret, men skjønte godt hans valg.

En av oss gikk på lett smurte klisterski og en på zeroski, og opp bakkene mot Flisbanen og Grønntjern var det liten tvil om hva som fungerte best, både glid- og festemessig. Zeroskiene var uovertruffent det beste valget i dag. Vel oppe på platået ved Grønntjern var det tydelig at løypemaskinen hadde blitt våt på potene ved forsering av en av myrene, og for sikkerhets skyld tok vi en god runde inn i skogen. Men dette er jo noe av det som hører vårskiløpingen til og som gjør den sjarmerende.

Bortsett fra den nylig forserte myra var løypene her oppe i utrolig god forfatning, med muligheter for både god klassisk gange og skøyting. Og snødybden var nok fortsatt ikke langt unna meteren på flat mark. Det er klarværet og kuldegradene om natten vi kan takke for det, men dette kan fort endre seg ved væromslag.

I Grønntjernkrysset tok vi en teknisk hvil mens vi byttet ut overtrekksbuksa med shorts. Her viste det seg at Skiforeningens løyepbas Petter Biong hadde preppet opp fra Gjerdingen og til Grønntjernkrysset i dag, og faktisk også fra Svartbekken og til store deler av løypenettet rundt Gjerdingen. Men i dag skulle vi videre til topps, og tok fatt på den siste stigningen opp mot Bislingflaka. I disse sydhellingene var det nok ikke meteren med snø, og litt grusete noen steder, men ikke noe problem for oss som gikk oppover. Verre var det nok for han som kom nedover i full fart, men vi ropte i hvert fall ut en advarsel.

På toppen tok vi en obligatorisk tur bort til utsiktspunktet ved nedlagte Bislingen fjellstue, som for øvrig er et sørgelig syn nå. Her får vi håpe de ansvarlige rydder opp snart. Men nå var det også tid for det som er vårskiturenes høydepunkt - lunsjen. Det er nok av rasteplasser her oppe, og vi kveilet oss ned i lyngen i løypekrysset ved Formoløypa og slikket vårsolas varme stråler mens vi utliknet energi- og væsketap og snakket om hvor heldige vi var som kunne nyte dette.

Nå ventet Formoløypa på oss, og det er ikke vanskelig å forstå Ivar Formos forkjærlighet for dette området. Løypa starter helt nede i Åssjøvika i Mylla og følger Åssjøveien i starten, for så å ta inn i skogen ovenfor Åssjøsetra. På vei mot toppen åpner landskapet seg mer og mer, og med til dels kraftige stigninger. Vi antar det var denne kjøreretningen Formo foretrakk, men nå gikk vi altså motsatt vei og kunne nyte de lange nedkjøringene til Åssjøveien. Vi tok oss også tid til en tur opp til Åssjøsetra, før vi akte ned de siste utforkjøringene til veien mellom Mylla dam og Trantjern. Veien ligger 200 meter lavere enn Bislingflaka, men løypa var like fast og fin her, selv om det nå er blitt et par bare flekker her og der. De siste kilometerne bort til Mylla dam gikk raskt unna med skarpt føre i skyggepartiene, og vi var enige om at dette var en av tidenes fineste vårskiturer. Nok en gang må vi sende en stor takk til alle som preparerer løyper og som gjør dette mulig. Det inkluderer Skiforeningen, Mylla Løypeforening og alle andre samarbeidende løypeorganisasjoner i Markadatabasen.