Flere skidager - mer preparering

Det ble preparert 10 000 flere kilometer med løyper denne skisesongen enn i forrige sesong. Skisesongen varte fra november til mai. Selv om det har vært lange perioder med mildvær i lavlandet, har forholdene vært fine i høyereliggende og nordlige strøk. Skiforeningen har loggført 97 skidager i Nordmarka, mot 81 i fjor.

Føremeldingen dekker et stort område. Foruten hele Oslomarka, omfatter den turområdene helt fra Moss i sør til Gjøvik i nord. Sesongens første preparering ble registrert natt til 26. november. Aller først ute var Gjøvik kommune med løypene på Glæstadhøgda. Kuldegrader gjorde det mulig å sette i gang produksjon av kunstsnø i flere anlegg. Og de fleste steder lot natursnøen vente på seg. Men innen utgangen av desember var det preparerte løyper i alle områder bortsett fra i Mossemarka og Hurummarka. Til sammen var det registrert 1228 kilometer med preparerte løyper før årsskiftet. Tilsvarende tall for 2013 var 1281, mens det ble logget nærmere 13 000 kilometer før nyttår i 2012.

Prepping til 7. mai

Men årets januar, februar, mars og april ble alle bedre enn forrige sesong, målt i antall kilometer med prepping. Og når sesongen nå er over, kan vi konkludere slik: Gjennom føremeldingen er det denne sesongen registrert oppkjørt 71 129 kilometer med løyper. I fjorårets sesong ble det kjørt 61 381 kilometer. Sesongen 2012/2013 var tilsvarende tall 83 536 kilometer. I år, som i fjor, var det områdene Mylla/Bislingen i Nordmarka og Nordåsen i Nannestad som hadde preparering lengst. Både Mylla løypeforening og Nannestad og Bjerke løypekjørerlag stilte med nykjørte løyper søndag 3. mai, og mange trodde nok at dette ble sesongens siste preparering. Men 7. mai var løypekjørerlaget i Nannestad atter i aksjon. Men da var det slutt, også i "skibygda Nannestad". Løypa fra Dalssætra til Sjuputtane ble den siste med ferske spor. I fjor holdt Nannestad det gående med prepping helt fram til 10. mai.

La oss se litt nærmere på etterjulsvinteren. Etter en julehelg med temperaturer ned i 20 minusgrader, kom mildværet. Skiføret ble ødelagt mange steder – det lille som var av snø, forsvant. Men kontrastene var store, fra grønn vinter ved Ankerveien i Bærumsmarka til – takket være kunstsnø – fine forhold for klassisk og fristil i Nes skianlegg og i lysløypa på Fossum.

Store variasjoner

Midt i januar kom det endelig en god porsjon snø i lavlandet også - opp til 20 centimeter. Men det tok ikke mange dagene før mildvær og regn førte til holke og dårlige forhold i lavere strøk, så variasjonene var store. Søndag 25. januar opprant det som uten tvil skulle vise seg å bli sesongens – til da – beste skidag. Det snødde hver dag hele uken, og etter litt dårligere forhold lørdag, med plussgrader flere steder, kulminerte uken med kuldegrader og strålende sol på søndag. Her er bildene som kom inn til Markadatabasen den uken.

Det ble mange knallfine dager utover i februar, med sol og flotte forhold. Midt i måneden kom det derimot mildvær i lavlandet, og plussgradene tæret på snøen. Men heldigvis krøp temperaturen etter hvert nedover. Det ble nok noe hardt og isete i sporet flere steder, men der det var nok snø, ble forholdene fine når løypene ble frest opp. Føremeldingen rapporterte om overraskende fine forhold i nordlige områder.

Ved inngangen til mars fikk vi en forsmak på våren. Vi hadde regn og sludd i lavtliggende områder, mens det kom påfyll av snø i høyden. Utover i måneden var det mye sol, men plussgrader i luften – og vind – tærte på snøen. Og det var ikke bare i lavlandet nær Oslofjorden at snøen forsvant fra jordene. Slik var det også i «indre strøk», som Hadeland og Toten. Men innover i skogen, og i nordlige og høyereliggende strøk, var det fortsatt bra forhold, nok snø og supert klisterføre. Noen steder hadde drømmeføre, andre steder var det førefall og vårlige forhold.

Det store snøfallet

Siste uken i mars kom vinteren tilbake for fullt. Torsdag den uken våknet vi til 30-40 centimeter nysnø. Det kom mer utover dagen. Fra onsdag kveld til torsdag kveld kom det mellom 30 og 50 centimeter snø, ifølge Meteorologisk institutt. Flere lavereliggende områder øst for Oslofjorden gjenopptok løypekjøringen. Fra Mossemarka, Follomarka, Sørmarka og også Østmarka kom det rapporter om nypreppede løyper. Da lørdagen kom, var det strålende sol – noe vi kan se på bildene fra den uken. Utfarten var stor.

Påsken ble rett og slett strålende, med solskinn hver eneste dag. Bildene fra påskeuken taler for seg selv. Første helgen etter påske arrangerte Skiforeningen en meget vellykket vårtur til Totenåsen. Der var forholdene meget bra. Og utover i april var det fortsatt fine forhold mange steder. Kuldegrader om natten gjorde det fortsatt mulig å preparere om morgenen. Men 7. mai var det altså slutt på prepareringen for denne sesongen.

97 skidager

Skiforeningen har loggført 97 skidager i Nordmarka denne sesongen, mot 81 i fjor. Sesongen før det igjen, ble det registrert 124 skidager. Siste offisielle skidag på Bjørnholt i Nordmarka ble 18. april 2015. Dagene som har minst 25 centimeter snø telles som skidag i statistikken.

Klikker du her, kan du se alle føremeldingene fra første dag med prepping denne sesongen, altså 26. november, og ut året. Her er føremeldingene for resten av sesongen. Vil du gå ytterligere tilbake i historien, kan du klikke deg inn på Skiforeningens føremeldingsarkiv, som går helt tilbake til 1996. De gamle føremeldingene dokumenterer føreforholdene, dag for dag, år for år.

Føremelding på nett og i app

Også denne sesongen har vi sett en oppgang i trafikken på føremeldingens nettsider. Løypekartet, med oppdatert preppestatus, er nok en viktig årsak til at stadig flere klikker seg innom. Kartet er oversiktlig og lett å orientere seg på, og det oppdateres hele døgnet. Store mengder informasjon er tilgjengelig via kartet. Kartet står for øvrig nå i sommermodus, og da er det sykkelrutene du ser. Men løypene er bare ett klikk unna (øverst på siden).

En annen årsak er selvsagt også at informasjonen i føremeldingen blir mer og mer omfattende, i og med at nye partnere slutter seg til. Denne sesongen har Bjørndal IF, Markaskolen og Moen Sportsklubb kommet med. Kolbukameratene likeså. I løpet av våren er også Vestre Gran IL sitt løypenett lagt inn, og fra kommende sesong vil publikum også finne informasjon fra dem i føremeldingen. En komplett oversikt over alle samarbeidspartnere finner du på denne siden.

Skiforeningens nye app er også blitt en viktig kilde til informasjon for skifolket. Appen, som også har offline-kart, kom midt i desember, og rakk å bli kåret i Aftenposten til en av årets apper. Føremeldingen oppdateres samtidig på nettsidene og i appen. Informasjonen fra Skiforeningen og de nærmere 65 samarbeidspartnerne sendes inn delvis ved hjelp av GPS, delvis manuelt. Løyper som er ferdig preparert, blir grønne på kartet. Fra de som bruker GPS, ser man at bit for bit av løypa blir grønn, etter hvert som løypemaskinen kjører. Flere og flere tar i bruk GPS-løsningen.

Vinteren i bilder

Mange som går på tur i Marka, har med seg kamera, og sender jevnlig inn bilder til Markadatabasen. I løpet av en uke kan det gjerne komme inn et femtitalls bilder. Disse gir et utmerket inntrykk av hvordan forholdene er rundt om. Så la oss ta en titt på vinteren 2014/15 i bilder.

Første bilde som viste snø på bakken, ble tatt ved Lygnavatnet 16. oktober. Her ser vi alle bildene fra den første perioden med snø i 2014/15-sesongen. I motsatt ende av sesongen – her er bildene som viser årets vårskiløping. Så ser vi på alle vinterbildene som har kommet inn før nyttår og etter nyttår.

Som Skiforeningens slagord slår fast - det snør ikke spor. Her er denne sesongens bilder fra løypearbeidet. Løypemannskapene har gjort en kjempejobb med å sørge for fine spor gjennom en lang sesong.

Til slutt - her er vinterbildene område for område. Hurummarka, Kjekstadmarka, Vestmarka, Bærumsmarka, Krokskogen, Nordmarka nord, Nordmarka syd, Lillomarka, Romeriksåsene - Nannestad, Østmarka, Sørmarka, Nesoddmarka, Follomarka , Mossemarka, Hadelandsåsene, Gjøvik, Toten, Land, Totenåsen, Hurdal - Feiring og Eidsvoll - Nes.

Når skisesongen nå er over, anbefaler vi våre sykkelsider, med 1000 sykkelruter og –turforslag, alle presentert med bilder, beskrivelser og kart med høydeprofil.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

Ut på tur - eldre nyheter

21 Apr 2015

Ingen vår på taket ennå

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Trodde du våren var kommet overalt i Marka? Tro om igjen! Selv med over 20 varmegrader på dagtid, er det likevel et par kuldegrader om natten mange steder. Dette gir fortsatt gode skimuligheter i høyere strøk, og Bislingflaka - "Nordmarkas tak" - er et slikt sted.

12 Apr 2015

Vellykket vårtur til Totenåsen

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Etter et års pause inviterte Skiforeningen igjen til vårtur, denne gang til Totenåsen - det eneste stedet i rimelig nærhet til Oslo med et løypenett som ligger over 800 moh. Turen ble arrangert lørdag 11. april 2015, med avgang fra Galleri Oslo kl. 08.30.

27 Mar 2015

Velkommen til vårtur til Totenåsen 11. april 2105

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Vi ønsker velkommen til tradisjonsrik etterpåsketur, denne gangen til Totenåsen, et område som ble innlemmet i føremeldingen sist vinter.