Sommertur på Abborvannsveien

Abborvannsveien i Bærumsmarka er veldig populær for skiløpere vinterstid, men også om sommeren er det fint å ferdes på den. Spesielt i slutten av juli og begynnelsen av august kan den ta deg til flotte sommeropplevelser.

Abborvannsveien går fra Østernvanns østside til nordenden av Triungsvann, og ligger så langt nordøst i Bærum som du kan komme. Det er ikke uvanlig at det er godt skiføre her i november, ja, til og med i oktober har det vært mulig å gå på ski her! Snøen ligger enkelte år til midten av mai på deler av veien. Men det er altså sommertur vi skal slå et slag for nå.

Fra Bogstad eller Fossum

Turen gjennomføres best ved å benytte sykkel fra Fossum (2,3 km) eller Bogstad (3,7 km), der det begge steder er bussholdeplass og parkeringsmuligheter. Men det er selvsagt fullt mulig å benytte apostelhestene. Langs veien opp til vannet er det en frodig vegetasjon rundt deg. Her vokser det både bringebær og markjordbær. Kjempegode! Blåbær finner du også hvis du går litt inn i skogen. Litt opp i bakken får du fin utsikt mot blant annet Bogstadvannet og Tryvannshøgda.

Badeliv i Østernvann

Etter stigningene opp til Østernvann (215 moh.), passer det fint med en pause. Her er det en super badeplass, og Østernvann er å regne som et av de beste badevannene i distriktet. Med badebrygge og en fin gressvoll er dette stedet i seg selv et mål for en utflukt.

Oppover til Triungsvann

Etter at Østernvann er forlatt, fortsetter du videre nordvestover. Det er ganske flatt det første stykket, frem til der veien til Brunkollen tar av til venstre. Vi skal ikke dit denne gangen, men videre oppover til Abborvann og deretter bortover til Triungsvann.

Triungsvann og myrområdet rundt vannet har i dag status som naturreservat, og har et rikt fugleliv. På noen kart står det «Triungsvanna», noe som kommer av at vannet tidligere bestod av flere putter, som ble demmet opp. Ved betongdemningen sørøst i vannet kan du finne rester av den gamle steindemningen. Selve oppdemmingen ble gjort i forbindelse med at Østernvann var drikkevannskilde for Bærum.

Til fots mot Hvitsteinvannene

Abborvannsveien ender rett nord for Triungsvann, og du har da tilbakelagt 5,6 km etter at du forlot Østernvann. Det er nå kun et par hundre meter til Lille Hvitsteinvann, og hvis du har kommet hit på sykkel, tar du beina fatt på turen frem til tjernet, og ikke minst myrområdet rundt det. Her kan du finne både blåbær og multer, og orkideene lyser opp i landskapet. Flekkmarihånd er den vanligste, men ikke den eneste i denne familien som trives her. Myrhatt er en annen vakker plante du kan finne langs den noe våte stien frem til vannet.

Akkurat her befinner du deg på grensen mellom Oslo og Bærum, og på nøyaktig 60 grader nord. På den videre stien mot Store Hvitsteinvann passerer du en flott myr, der det ofte finnes en god del multer på denne tiden. Hvis det ikke har regnet mye i det siste, kan du gå ganske tørrskodd her. Det er dessuten lagt ut planker på de våteste passasjene.

Fremme!

Ved Store Hvitsteinvann (349 moh.) er det flere fine rasteplasser, og det er også bademuligheter her. Du er nå ved turens «endestasjon», og kan etter hvert ta fatt på tilbaketuren. Den går i samme trasé som du kom, men selv om du skulle ha fylt opp sekken med bær, går det som en lek nedover bakkene. Jo, Abborvannsveien er fantastisk om sommeren også!

Prøv fiskelykken!

Flere av vannene du besøker på denne turen, regnes som gode fiskevann. I Østernvann finnes ørret av pen størrelse, men det er også blant annet abbor og gjedde i vannet. Abborvann, Triungsvann og Hvitsteinvannene huser abbor og ørret. Mange mener Store Hvitsteinvann er det beste fiskevannet av disse. Forsøk gjerne å fiske med mark her. I Triungsvann er det bare lov til å fiske med flue. Pass på å ha gyldig fiskekort fra OFA, men alle under 18 år fisker gratis!

Avstikker til Vensåsseter

Hvis du vil forlenge turen, kan du ta deg videre fra Store Hvitsteinvann til Vensåsseter. Du følger da skiløypetraseen (rødmerket) på nordsiden av vannet. Den er i underkant av 2 km lang. Vensåsseter var en av de siste setrene som var i drift i Marka, til omtrent 1960, og husene står fortsatt på den lille setervollen. Vinterstid er Vensåsseter et populært serveringssted for skiløpere, spesielt for barnefamilier som har tatt turen inn fra utfartsparkeringen ved Burudvann.

God tur!


Edit

Flere bilder

Ut på tur - eldre nyheter

22 Jul 2015

Steinsøylene Gygra og Pipestein, og spor etter gammel kultur

Av Odd Tore Saugerud | Ut på tur

Blåstien fra Kleivstua til Gyrihaugen går langs Krokskogstupet, men mesteparten av veien et stykke innenfor selve stupkanten. Dette er den delen av Krokskogen hvor sagnene om trollkvinnen Gygra og Olav den Hellige, St. Olaf i gamle kilder, står sterkest og er mest tallrike. Her er også sporene etter dem synlige den dag i dag.

26 Jun 2015

Finn din sykkelrute

Av Redaksjonen | Ut på tur

Hvor vil du sykle i sommer? Markadatabasen hjelper deg med gode tips! Se bilder, beskrivelser og kart med høydeprofil – og kanskje du får lyst prøve noe nytt? Utvalget består av 1000 sykkelruter og forslag til sykkelturer. Strekninger på til sammen 4372 kilometer er beskrevet. Du rekker neppe å sykle alt dette i sommer, men noe av det kanskje?

03 Jun 2015

Bobsleighbanen i OL i Oslo 1952

Av Odd Tore Saugerud | Ut på tur

Mange har hevdet eller tror at det var Korketrekkeren som var bobsleighbanen i OL i 1952. Det er ikke riktig, den var og er en akebakke for kjelker. Bobsleighbanen var temaet for årets vårtreff for Skogkarer og Skogsjenter. Talmann Hans Koren orienterte om banen og ledet vandringen langs denne.