Vinteren er her, men hvor er det beste skiføret?

Endelig ser vinteren til å være kommet til våre områder, og dette betyr at det stadig dukker opp nye preparerte skiløyper i områdene som er omfattet av føremeldingen. Her kan du lese litt om hvordan du finner fram til disse løypene.

Du bør kanskje også ha en formening om det er viktig for deg med nærhet til der du bor, om det er greit å gå inne i skianlegg på kunstsnø eller om du er ute etter muligheter for lengre turer på natursnø. Alt dette vil du kunne finne ut av via de tjenestene Skiforeningen tilbyr via nettsidene sine som en del av Markadatabasen.

Markadatabasen

Et greit sted å starte er på Markadatabasens forside. Her finner du nemlig lenker til alle de andre tjenestene, samtidig som denne siden viser utdrag fra siste føremelding, de siste nettkamerabildene, de siste bildene i bildearkivet og lenker til alt annet innhold du trenger for å planlegge turen din. De enkelte tjenestene finner du lett i venstre kolonne på hovedsiden, og de relevante på denne tiden av året er beskrevet under.

Føremeldingen

Føremeldingen er det viktigste startstedet for å finne informasjon om forholdene. Den oppdateres flere ganger om dagen i skisesongen og består av en hovedside og en side for hvert av de 19 markaområdene som omfattes.

På alle disse sidene finner du en blanding av redaksjonell tekst og en liste med løyper med tilhørende prepareringsstatus. Det du kan lese her, er basert på informasjon fra folk med førstehåndskjennskap til forholdene - dvs. løypebaser i Skiforeningen og kommuner, idrettslag og løypelag som Skiforeningen samarbeider med - samt fra andre som ferdes i løypenettet. På starten og slutten av sesongen hvor skiføret er mest varierende, er det lurt å lese teksten nøye og ikke bare se på preppestatusen på løypene. At en løype er “Ferdig preparert” (grønn på kartet) sier f.eks. ikke noe om hvordan de faktiske forholdene er.

Listene med løyper viser hvilken dato de sist er preparert. Klikker du deg videre til løypekartet, finner du preppestatus også der. Preppestatusen oppdateres døgnet rundt.

Kart og turplanlegger

Skiforeningens kartsystemer gir deg tilgang til et vell av informasjon og tjenester året rundt, og nå om vinteren er dette en effektiv inngang til å se hvilke løyper som er preparert. Når du starter kartet, vil kartet være sentrert i det sentrale Nordmarka og vise løyper med farge etter som hva slags preppestatus de har. Går du inn på kartet fra ett av områdene som føremeldingen dekker, f.eks. Kjekstadmarka, vil kartet være sentrert om dette området. Det kan være lurt å velge gråtone-kart som bakgrunn, for da er det lettere å se fargekodingen. Dette kartet oppdateres automatisk etter hvert som løypestrekningene kjøres, men du må oppfriske kartet for å se det (F5).

Føreoversikten

Dette er en kombinasjon av kart og tekstbasert føremelding, og viser ikke løypene fargekodet, men derimot områdene hvor det er preparerte skiløyper. Fører du muspeker over et område, får du opp dagens føremeldingstekst, klikker du på området får du opp bilde og lenker til full føremelding for området. Føreoversikten er derfor en kompakt og rask måte å få en grov oversikt over forholdene på.

Føremeldingsarkivet

Hvis du trodde at skiføret var så mye bedre før i tiden, kommer nok dette an på hvor godt du husker og hvor langt tilbake du husker. Hvis du bokstavelig talt vil se dette hvitt på svart, kan du gå inn i føremeldingsarkivet. Her vil du automatisk bli tatt raskt gjennom føremeldingen på samme dato som dagen i dag, men for hvert år tilbake i tid. Da vil du oppdage at starten av januar 2016 ikke skiller seg ufordelaktig ut i forhold til andre år, snarere tvert i mot.

Skiforeningens app "iMarka"

Hvis du ikke allerede har denne appen, bør du snarest laste den ned - den finnes for iOS og Android. Appen gir deg primært føremelding, kart med preppestatus og informasjon om stuenes åpningstider.

Bildearkivet

Markadatabasens bildearkiv er det mest omfattende bildearkivet viet friluftsliv, og innholder i skrivende stund nærmere 25 000 bilder fra flere hundre forskjellige fotografer, til alle årstider og fra alle deler av Marka. De nyeste bildene vises først, og på denne tiden av året er det dermed en fin måte å få et inntrykk av føreforholdene rundt i Marka. Alle andre deler av Markadatabasen bruker bilder fra dette arkivet på sine respektive sider.

Nettkameraene

Markadatabasen viser bilder fra en rekke nettkameraer rundt i Marka, og bildene oppdateres gjerne en gang i timen. Dette er en annen fin mulighet til å se hvordan det ser ut rundt i Marka med tanke på skiforholdene.

Ukens tur

De fleste ukene av året publiseres det turforslag basert på utvalget av turer i Markadatabasen. Turene velges ut fra rådende forhold, og disse forslagene gir derfor i seg selv gode tips om hvor det er fint å gå på ski i vinterhalvåret.

Skiforeningen har en egen Facebook-side med mange følgere. Facebook brukes for å informere om alle sider av Skiforeningens virksomhet, og er også et egnet sted å spørre og kommentere hvis det er noe du lurer på.