Skisesong til midt i mai

Vinteren gjorde comeback ikke mindre enn to ganger, og dermed ble det preparering helt til 13. mai i år. Men sesongen var svært varierende. Det ble kjørt 20 000 færre kilometer med skiløyper enn i fjorårssesongen.

Som vanlig ventet vi i spenning på den første muligheten til å spenne på oss skiene. 15. oktober 2016 fikk Markadatabasen inn et bilde av «melisdryss» på Ringkollen, et varsel om at vinteren ikke kunne være så langt unna. 23. oktober var skisesongen i gang for milsluker Tom Stensaker. Det hadde kommet snø ikke bare høyden, men temmelig langt ned i lavlandet også. Det var dog for lite til å kunne kalle dette for skikkelig vinter.

Plutselig kom vinteren

Vinteren kom derimot med brask og bram den første helgen i november. Fredag 4. var startdato for preparering en rekke steder. Snøfallet startet sent om ettermiddagen. Det fortsatte å snø helt til det kun var noen dryss igjen utpå søndag. Det kom mest snø i vest, der det ble rapportert om en snødybde på opptil 50 centimeter. I løpet av helgen ble det preparert mer enn 130 løyper. Rundt 20 maskiner var ute i felt lørdag, og like mange søndag. Her kan du se bilder fra sesongens første skihelg.

Vinteren fortsatte i høyden, men i lavlandet gikk det over til mildvær. Tidlig i desember lå temperaturen mye rundt null grader, det var en god del klarvær, og ikke noe påfyll av snø. Det ble fortsatt preppet mange steder, men det begynte å bli tynnslitt i løypene, slik du ser på dette bildet fra Vestmarka. Utenom skogsbilveiene var det dårlig stell. Snøproduksjonsanleggene kom til god nytte.

Fin skøyteis

Det var gode tider for de som ville ta seg en skøytetur på isen. Men til tross for temperaturene, og fravær av nysnø, var det løyper å finne bl.a. i Elvelia og ved Brovoll. Brovoll skulle for øvrig vise seg å bli et populært «tilfluktssted» denne sesongen.

Det ble en isete jul. Ingen av Markadatabasens bilder fra romjulen hadde skiløpere som motiv. Derimot var det mange som benyttet seg av skøyteisen. Steder med kunstsnø ble preppet jevnt og trutt, som Eidsletta, Sørkedalen, Sognsvann, Linderudkollen, Skullerud, Greverud, Drøbak, Lygna og Nes skianlegg. I romjulen ble det i tillegg innrapportert preparering i Elvelia, ved Brovoll, i Skrukkelia i Hurdal og i Gjøvikmarka.

Skibuss til Brovoll

Januar startet med minusgrader. Fredag i den første januar-helgen kom det et etterlengtet snødryss, et kjærkomment påfyll i de områdene der det allerede var oppkjørte løyper. Det ble en god start på den helgen der Skiforeningens skibuss la ut på årets første tur. Og den gikk ikke til Mylla eller Ringkollen, men til Brovoll, som hadde 25 kilometer med nykjørte løyper å by på. De bussreisende fikk oppleve supre forhold i sporet.

Midt i januar kom det en god del snø i høyden, og etter at par dager med nedbør, ventet oppklarning og kuldegrader. Det ble en drømmehelg på ski for mange. Flere løyper ble preparert for første gang på denne siden av nyttår, bl.a. løypa fra Skansebakken til Heggelivann. For mange ble dette den første skihelgen i 2017, og det var svært stor utfart en rekke steder. Bildene fra disse dagene taler for seg.

Resten av januar bød på varierende forhold. Føremeldingen for 22. januar beskrev det slik: «Det er veldig mildt i høyden og kaldere i lavereliggende områder. Mildvær og fønvind tærer voldsomt på snøen og forholdene i løypene endrer seg veldig fort nå.» Et lite snødryss helt på slutten av måneden hjalp lite. Ifølge Aftenposten lå årets januar an til å bli den femte siden 1896 uten skiføre ved Bjørnholt i Nordmarka. Det ble bestemt å flytte Holmenkollmarsjen på grunn av snømangel.

Endelig god, gammeldags vinter

Ved inngangen til februar lysnet det. Snøfall over flere dager sikret skiføre betraktelig flere steder. Selv om det ikke var snakk om de store mengdene, hjalp det godt. I løpet av den første helgen ble det preparert løyper i nesten samtlige områder som dekkes av føremeldingen. Søndag viste kartet grønne, dvs. «dagsferske», løyper i følgende områder: Kjekstadmarka, Vestmarka, Bærumsmarka, Krokskogen, Nordmarka nord, Nordmarka syd, Lillomarka og Gjelleråsen, Romeriksåsene - Nannestad, Østmarka, Sørmarka, Nesoddmarka, Follomarka, Mossemarka, Hadelandsåsene, Gjøvik, Toten og Land, Hurdal - Feiring og Eidsvoll -Nes. Mer enn 50 preppemaskiner og scootere var ute i løpet av helgen.

Bildene fra første februar-uke må vel sies å vise «god, gammeldags vinter». Det samme kan sies om bildene fra andre februar-uke. Helgen skulle bli sesongens fineste så langt.

Siste februar-uke var også svært bra, og i helgen var endelig skibussen i gang med turer til Mylla. I løpet av søndagen var rundt 75 preppemaskiner/scootere ute og laget innbydende spor. I overgangen februar/mars ble en god del snø vasket vekk, men utover i uken kom kulden tilbake, og påfyll av snø ble det også. Til helgen var det nykjørte løyper å finne en rekke steder. Da gikk også Holmenkollmarsjen og Lygnaturen av stabelen.

20 plussgrader og store kontraster

Utover i mars steg temperaturene, og plussgradene hadde helt klart sin virkning ute i løypene. 19. mars stod følgende å lese i føremeldingen: «Høye dagtemperaturer går hardt utover snøen, særlig i solhellinger og i de lavestliggende områdene. Men fortsatt er det brukbart med snø og skiføre i nordlige og høyereliggende områder over ca. 250-300 meter.» Fra de stedene der det fortsatt var skiføre, ble det meldt om påskestemning. Et bilde fra Oppkuvvann og et fra kunstsnøløypa i Berger idrettspark på Nesodden viser kontrastene.

Ved inngangen til siste mars-uke kom temperaturen i lavlandet opp i over 20 varmegrader. Men skiføret holdt seg i høyden. Det begynte dog å bli bart langs løypene flere steder, som vi kan se av disse bildene. Starten av april var preget av at skiløypene til fulle hadde fått merke våren. Det var ikke bare i lavlandet det kom regn. Et kraftig snøfall 30. mars hjalp, men snøen var definitivt ikke kommet for å bli. Likevel var det fortsatt OK forhold på skogsbilveiene mange steder.

Påfyll i påsken

I starten av april kom de første rapportene om av prepareringen var avsluttet for sesongen – fra Nannestad og Bjerke løypekjørerlag og Vestre Toten kommune. Det hører med til historien at begge startet opp igjen maskinene senere. Palmehelgen ble det preppet løyper i området Svartbekken, Store Daltjuven, Tverrsjøstallen og Store Sinnera i Nordmarka nord, samt ved Mylla og i Skrukkelia i Hurdal. Og det ble preppet hele 25 kilometer sammenhengende ut fra Brovoll. Også skileiken på Eidsletta ble preppet.

Siste del av påsken kom med nysnø i høyden. Det gjorde seg å få 10-15 centimeter med nysnø som «påskegave». Langfredag ble det preparert løyper fra Svartbekken, Mylla, Tverrsjøstallen, Brovoll og i Skrukkelia. Snøhvite trær fristet, og mange fikk seg en påsketur i løyper som inntil nylig var «tatt av våren».

April er kjent som en måned med store kontraster. Det slo til også i år. Vi hadde temperaturer opp i nærmere 20 grader. Og mot slutten av måneden var det fortsatt nattefrost noen steder. Årets første bilde av blåveis dukket opp. Tre dager tidligere ble dette bildet tatt - av en skiløper i en tilsynelatende «fyldig» løypetrase. To dager før dette igjen, så vi preppemaskin og strøkne skispor. Samme dag var folk i hovedstaden på skitur, ikke så langt fra Frognerseteren. De fleste preppemaskiner var parkert for sesongen, men nest siste april-helg var det nykjørte spor både fra Mylla dam og i Skrukkelia.

Vinter-comeback x 2

April slo til igjen med sine skiftende kontraster, og ga oss en avsluttende uke med full vinter mange steder. Mandag den uken rapporterte føremeldingen: «Da var vinteren tilbake for en liten stund og det forventes opp mot 25 cm nysnø i dag.» Her ser vi snøværet på Raufoss denne dagen. Maskinene ble kjørt ut av garasjen igjen, og lørdag ble 11 løyper preparert, på Ringkollen, mellom Sørli og Holmetjern, ved Mylla, fra Brovoll, på Nordåsen og fra Torsætra på Totenåsen. Dette er bildene vi fikk inn denne «comeback-uken».

På 1. mai ble det preparert både til Bislingen og Marifjell. Nannestad og Bjerke løypekjørerlag rapporterte fra det som ble sesongens siste prepping til Marifjell: «Det er nå mulig å gå på ski helt fra bommen i Sollia eller Rustad. Det er mange år siden det kunne gås på ski helt fra start uten en grusstrekning å passere.» To dager senere var løypa til Bislingen oppkjørt igjen, og 5. mai gikk det som Mylla løypeforening omtalte som sesongens aller siste tur i løypa fra Mylla dam og opp til Bislingen.

De fleste trodde nok at dette var sesongavslutningen. Men så gjorde vinteren comeback for andre gang, og ga oss en skikkelig knallfinale flere steder. Natt til onsdag 10. og torsdag 11. mai kom det snø i store mengder. Fasiten etter dette meget rause påfyllet var nesten en halv meter nysnø! Rundt 40 cm ved Frognerseteren i mai er sjelden kost. Bymiljøetaten i Oslo kommune tok fram preppemaskinen og laget løyper mot Tryvannstua og Nordmarkskapellet. Skiforeningen konstaterte at det var 25 cm snø på Solli i Vestmarka, og laget løyper mot Myggheim og Sandungen. Nittedal og Mylla var også blant stedene som hadde preparering i løpet av uken.

Slik så det ut i Marka 11. mai. Så sent som 13. mai laget Oslo kommune spor til Tryvannstua via Heggehullet. Det ble dermed den aller siste løypa denne sesongen. Den overraskende «bonus-vinteren» fikk bred omtale i media, bl.a. på NRK.no og i Budstikka.

Mindre prepping enn i fjor

Gjennom føremeldingen er det denne sesongen registrert oppkjørt 39 319 kilometer med løyper. I fjorårets sesong ble det kjørt 59 514 kilometer. Sesongen 2014/2015 var tilsvarende tall 71 184 kilometer. Statistikken viser at det i årets sesong ble logget færre kilometer enn sist både i januar, februar, mars og april. November og desember, derimot, var betydelig bedre enn året før.

Føremeldingen kom i ny drakt 25. november. Den benytter som kjent løypekartet som inngang, og har fungert godt gjennom sesongen. Preppestatus oppdateres hele døgnet, og rapporter fra Skiforeningens løypebaser og de ulike samarbeidspartnerne forteller hvordan forholdene er rundt om. Av de 65 som leverer data til føremeldingen, opererer rundt halvparten i Oslomarka og halvparten i turområdene rundt, fra Moss i sør til grensen mot Lillehammer i nord. Oversikten over de som er med i samarbeidet om føremeldingen, finner du på denne siden. I løpet av vinteren har en rekke sider i Markadatabasen fått nytt design, og fungerer dermed like bra både på PC, nettbrett og mobil.

Føremeldingen vises ikke kun på Skiforeningens nettsider, men også i en rekke nettaviser og nettportaler. Du finner den dessuten i appen iMarka, som bl.a. viser løyper med preppestatus akkurat der du befinner deg (sentrerer seg vha. GPS) - og dessuten har offline-kart til bruk når du er utenfor dekning.

Les mer om føremeldingen på denne siden og om Markadatabasen her.

Vinteren i bilder

Når sesongen nå er over, kan det være hyggelig å ta en titt på bildene som er sendt inn til Markadatabasen. Vi har sett en del allerede, men her er alle sammen – fra oktober, november, desember, januar, februar, mars, april og mai. Og her er bildene fra arbeidet som er gjort i løypene denne sesongen.

Med dette tilbakeblikket takker vi for at dere har fulgt oss gjennom sesongen. Vi kan bare ønske dere en god sommer – og velkommen tilbake til føremeldingen i kommende sesong.

Men Skiforeningens viser vei hele året. Visste du at løypekartet også er et sykkelkart? Går du inn på kartet kan du nå se hele nettet av sykkelruter. De fleste traseene kan du klikke på for å få opp mer info, bilder etc. Du kan veksle mellom sykkelruter og løyper ved å og klikke på «Vis mer i kartet» til venstre. Markadatabasen har egne sykkelsider med mer enn 1000 sykkelruter og -turforslag i de samme områdene som løypene går - dvs. 37 kommuner og fem fylker. Les mer om kart og turplanlegger på denne siden. Stuenes åpningstider finner du her.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

Ut på tur - eldre nyheter

19 Feb 2017

60 skiturer du kanskje ikke har gått

Av Redaksjonen | Ut på tur

Det er spennende å se noe nytt, å utforske steder man ikke kjenner fra før. Det er kanskje litt mer utfordrende å reise til ukjente trakter – men hvorfor ikke prøve? I Markadatabasen finner du en rekke turforslag. Her er de 60 nyeste – så nå er det bare å komme seg ut i sporet!

23 Okt 2016

Nye sykkelruter

Av Redaksjonen | Ut på tur

Det er alltid spennende å sykle på steder der man ikke har vært før. Men hvor skal man sykle, og hvordan skal man finne fram? Skiforeningen vet råd. I Markadatabasen finner du kart og et stort nett av ruter. Også denne sesongen er flere nye sykkelvennlige strekninger presentert gjennom tekst, bilder og kart.

16 Mai 2016

Preparering til mai

Av Redaksjonen | Ut på tur

Skisesongen strakk seg inn i mai også i år. 1. mai ble det preparert løyper både ved Mylla og på Bislingen i Nordmarka og på Nordåsen i Nannestad. Men antall kilometer med preppede løyper falt kraftig sammenlignet med forrige sesong. Mars var derimot et hyggelig unntak i sesongen 2015/2016.