Tidenes start på vinteren!

Det snødde og snødde i januar, og selv om det ikke snødde spor, ble det mange spor ut av det etter hvert! Maken til start på vinteren greier vi ikke å finne når vi blar tilbake i Skiforeningens arkiver.

Vintersesongen begynner allerede når den første snøen legger seg på høsten, og denne sesongen ble de første løypene kjørt 24. og 25. oktober 2017 på Ringkollen, Svartbekken og Brovoll. Dette var helt som normalt, men noen større preparering ble ikke gjort før i slutten av november da det kom både kulde og snø. Etter dette har skiføret holdt seg, med passende påfyll av snø innimellom, og noen korte mildværsperioder som bare fører til at sålen blir god.

Men det virkelig store snøfallet kom først utover i januar, slik at vi ved utgangen av måneden ser snødybder på mer enn 150cm mange steder. Prepareringsstatistikken i Markadatabasen viser at det er kjørt mer enn 36000 km med løyper i januar 2018, mot bare 3300 i januar i fjor! Dette er svært unormalt, da det oftest er februar som er snømåneden på Østlandet. Været og snøfallet har dessuten gitt fint skiføre i de fleste lavereliggende marker, samtidig som det meste av scooterløypenettet er kjørt opp og tilgjengelig. Det samme gjelder skileiker og byløyper i parker og på løkker, til stor glede for alle småbarnsfamilier.

Når vi i tillegg har vært så heldig å få sol flere av helgene i perioden, har dette ført til stor utfart, og markastuene melder om rekordbesøk og strålende fornøyde besøkende. Antall reisende med skibussen til Mylla og Ringkollen følger samme mønster - tallene er nesten tidoblet sammenliknet med januar i fjor. Men det er ikke bare i helgene det er stor trafikk i løypene - også på hverdagene er lysløypenettet flittig benyttet av folk som ser sjansen til en kveldsskitur etter jobb.

“Det snør ikke spor”

Dette er noe Skiforeningen passer på å minne om, for det er mange som spør om hvorfor ikke de og de løypene er kjørt når snøen laver ned. Til det er det å si at man oftest venter i det lengste med å kjøre opp løypene til det har sluttet å snø, siden de ellers bare vil snø fort igjen. Ved store snømengder er det dessuten en stor, tung og langsom jobb å kjøre opp løypene, samtidig som slitasjen på maskiner og mannskap er betydelig. Heltene i dette arbeidet er derfor alle løypekjørerne som jobber lange dager og netter for at vi skal få nypreparerte spor så raskt som mulig etter et snøfall.

Resultatet av løypekjørerens innsats ser man selvsagt ute i sporene, men for å få en bedre oversikt og for å kunne planlegge, er det lurt å se på Markadatabasens kart som kontinuerlig oppdateres med prepareringsstatus for løypene.