Normal førjulsesong?

Skisesongen 2018/2019 begynte omtrent som tidligere, med første snøfall i slutten av oktober. Deretter forløp alt som «normalt» - eller kanskje litt bedre enn normalen fram til nyttår?

Værstatistikk sier noe om været - ikke skimulighetene

For hva er egentlig «normalt» i denne sammenheng? Noen husker mange år tilbake der vintrene var mer like fra år til år, mens andre bare husker tilbake til fjoråret. Meteorologene kan legge mer vitenskapelige betraktninger til grunn, og kan presist fortelle oss hvordan denne første delen av sesongen forløp i forhold til temperatur og snødybde i våre områder. Men den statistikken forteller oss ikke alltid hvordan de faktiske skimulighetene var. Den kanskje mest interessante statistikken er derfor den vi kan hente ut av Markadatabasen, som inneholder detaljerte føremeldinger med preppestatus for alle løyper mange år tilbake i tid. Denne informasjonen kan du bla i selv (se linker på slutten av denne artikkelen).

Det vi kan slå fast for denne første del av sesongen 2018/2019, er at den ikke kan måle seg med fjorårets rekordvinter, men den avviker heller ikke negativt fra gjennomsnittet for de ti foregående årene - faktisk viser tallene betraktelig bedre skimuligheter før nyttår i 2018, enn for eksempel for årene 2013-2017.

«Det snør ikke spor»

Pensjonert klimaforsker Gustav Bjørbæk opererer med 25cm snø eller mer på Bjørnholt som en definisjon på om det er «skiføre». Da er det nok grunn til å minne om at det ikke er mengden villsnø alene som gir oss skimuligheter - heldigvis får vi kanskje si. Løypemannskapene som preparerer løypene vi har i Markadatabasen har utrolig mye kunnskap og erfaring med det å lage løyper på minimalt med snø, og ikke minst vedlikeholde det føret man til enhver tid har. I tillegg har prepareringsmaskiner og snøproduksjonsanlegg utviklet seg teknisk de siste årene, samtidig som vi har fått flere nye skianlegg med egen snøproduksjon. Siste skudd på stammen her, er forøvrig flotte Lillomarka arena i Groruddalen.

De fem siste førjulsesongene

Så hva viser Markadatabasen om skiføret før nyttår de fem siste årene? Tallene understreker at det er store variasjoner fra år til år og fra måned til måned. Fjorårets rekordtall er det nok vanskelig å slå, men som vi ser, kan vi ikke klage på mulighetene vi har hatt i desember 2018 sammenliknet med foregående år. Tallene i parentes viser antall løypekilometer registrert som preparert:

  • 2014: november (46), desember (1209)
  • 2015: november (57), desember (235)
  • 2016: november (3307), desember (919)
  • 2017: november (1553), desember (9047)
  • 2018: november (4), desember (5624)

Tidlig i sesongen er det alltid næranleggene samt noen naturlige områder og startpunkter som utmerker seg. Løypene du finner her er det grunn til å legge merke til, og her kan du se noen av dem på kartet og studere dem nærmere ved å klikke på dem:

Golfbaner og andre næranlegg

Når det er nok snøproduksjon eller natursnø, er dette anlegg der løypene prepareres regelmessig. Listen er ikke fullstendig.

De beste naturlige områdene

Det er også mange områder som ligger gunstig til værmessig og terrengmessig, slik at stedene ofte kan by på tidlig skiføre. Men ikke uten at preppeansvarlige gjør en formidabel innsats for å tilby løyper her! Her er et utvalg løyper fra disse områdene:

Bilder og føremeldinger

Man får et godt inntrykk av forholdene ved å studere arkivet over tidligere føremeldinger sammen med det omfattende bildearkivet i Markadatabasen. Her er noen utdrag:

Moralen er - ikke stol blindt på været du observerer eller sjekker på yr.no, men sjekk føremeldingen og annen informasjon i Markadatabasen før du planlegger skitur! Dette kan du gjøre via føremeldingen på nett eller gjennom iMarka appen.

God skitur i 2019!


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

Ut på tur - eldre nyheter

04 Jan 2019

Abborvannsveien brøytes – men erstatningsløype står klar!

Av Redaksjonen | Ut på tur

En av de mest snøsikre traseene i Bærumsmarka er Abborvannsveien, som går fra østsiden av Østernvann til litt forbi Triungsvann. I gode vintre kan det være skiføre her allerede i slutten av oktober, og noen ganger til langt ut i mai .

30 Sep 2018

En gjemt og nesten glemt plass ved Høgvolltoppen

Av Odd Tore Saugerud | Ut på tur

En plass med ukjent bakgrunn i lia syd for Høgvolltoppen: to bygninger i et tilplantet hogstfelt, i fritt forfall, snart fullstendig skjult i tettplantet granskog. Én bygning for mennesker, én for dyr. Hva slags plass var dette? Seter, (jakt)hytte, høggerhytte? Plassen var ikke merket på rektangelkartet fra 1872, men merket som mindre bygning på gradteigkartet utgitt 1945. Lokale hytte-eiere vet om bygningene, men kjenner ikke historien. Det kan være verdifullt å dokumentere det som er igjen og som er kjent nå, før forfallet blir fullstendig, og håpe på at noen kanskje kan fortelle mer.

27 Sep 2018

Ut på sykkeltur – på nye veier

Av Redaksjonen | Ut på tur

Det er alltid spennende å sykle på steder hvor man ikke har vært før. Men hvor skal turen gå? På Skiforeningens nettsider finner du nå 24 nye turforslag, så da er det vel bare å sykle i vei!