Bedre sesong enn gjennomsnittet for de siste årene

Vinteren i fjor var en rekordvinter, mens denne kanskje var en del bedre enn gjennomsnittet de siste årene. Markadatabasen har detaljene som skal til for å sammenlikne.

Sesongens første preparering ble registrert i føremeldingen 30. oktober 2018. Da ble det laget løyper fra Brovoll, Solli, Ringkollen og Mylla dam. Se denne artikkelen om førjulssesongen. Siste føremelding ble lagt ut 29. april. Det var ca. en uke tidligere enn i fjor. De siste tre dagene med prepping denne sesongen var 24. april (Mylla-Bislingen, Svartbekken-Kalvedalen og rundt Gjerdingen, Fløyta-Finntjern, Grustaket-Rustad-Marifjell, 26. april (Eidsletta, Mylla-Bislingen) og 28. april (Mylla-Bislingen). Via andre kilder har vi sett at det er preppet fra Mylla både 1. og 7. mai, men denne kjøringen er ikke registrert i Skiforeningens statistikk.

Sesongen i kilometer

Gjennom føremeldingen er det denne sesongen registrert 104 160 kilometer med preparerte løyper, fordelt på 10 kilometer i oktober, 4 i november, 5 624 i desember, 23 924 i januar, 35 115 i februar, 33 232 i mars og 6 248 i april måned. 2. februar var den dagen det ble preppet mest i løpet av vinteren (se bildene fra denne dagen), 777 løyper på til sammen 2701 kilometer, noe som utgjør vel halvparten av løypenettet. Totaltall for preparering i fjorårssesongen var 131 862 kilometer, mens 39 404 ble logget i sesongen 2016/2017. Vi må tilbake til 2012/2013 for å finne tredjeplassen, med 83 536 løypekilometer.

Sesongen i bilder

Når vinteren nå har tatt farvel, kan det være hyggelig å ta en titt på bildene som viser noe av jobben som er gjort i løypene gjennom sesongen. Her er bildene fra løypearbeidet i vinter. Og så – alle bildene fra denne vinteren, måned for måned: Oktober, november, desember, januar, februar, mars, april og mai. Bildene er sendt inn av skiløpere som har med seg kamera på tur, og på den måten bidrar til å vise fram forholdene i Marka gjennom sesongen, bl.a. via føremeldingen.

Føremeldingen - alt på ett sted

For et stort publikum er føremeldingen primærkilden for informasjon om skiføret. I løpet av sesongen har antall aktører som leverer data til føremeldingen, økt til 74. Det største løypelaget som er blitt med, er IL Holeværingen løypelag, med 9 løyper i Holebygda. De andre nye er Biristrand skole FAU (3 løyper), Biri IL (1 løype), Redalen IL (3 løyper), Ringelia IL (3 løyper som tidligere var tilknyttet Søndre Land kommune), Samfunnshuset Lindheim (1 løype) og HIK, Ødemørkkomiteen/Moss Skiklubb (7 løyper som tidligere var tilknyttet Moss Skiklubb).

Føremeldingen dekker Oslomarka og turområdene rundt, fra Moss i sør til grensen mot Lillehammer i nord. Gjennom et stadig mer omfattende samarbeid kan Skiforeningen tilby turfolket en føremelding som, med noen ytterst få unntak, dekker hele løypenettet i dette store området. Her finner de alt på ett sted. Oversikten over alle som er med i samarbeidet om føremeldingen, finner du på denne siden. Hver enkelt aktør sin side er nå for øvrig utstyr med lokalt løypekart med preppestatus! Arkiv med alle føremeldingene finner du for øvrig på denne siden (søk på tidsperiode).

Bedre app, bedre kart og turplanlegger

De fleste som skal oppdatere seg via nettet, bruker i dag mobilen. Derfor var det en viktig milepæl at Skiforeningens app iMarka i løpet av vinteren ble lansert i ny utgave. Også kart og turplanlegger fikk en kraftig oppgradering. Via nettsidene ser man også hvor løypemaskinene befinner seg. Både app og turplanlegger vil bli videreutviklet til neste sesong.

Appen iMarka

Vi har allerede nevnt appen iMarka, som bl.a. viser løyper med preppestatus akkurat der du befinner deg (sentrerer seg vha. pilen nede til venstre på skjermen). Dessuten har den offline-kart til bruk når du er utenfor dekning. Utenom skisesongen vises sykkeltraseer som standard i kartet, men du kan fritt veksle mellom løyper og sykkeltraseer hele året. Sjekk menyen. Beskrivelse av steder, løyper og sykkelruter kan du få opp ved å trykke i kartet.

Turkart som dekker 37 kommuner og fem fylker

Løypekartet er også er et sykkelkart! Utenom skisesongen vises sykkeltraseene på kartet, men du kan selv velge det du vil se – her, som i appen. Det gjør du ved å gå inn på kartet og klikke på sykkel- eller skiløper-symbolet. De fleste traseene kan du klikke på for å få opp mer info, bilder etc. Markadatabasen har egne sykkelsider med mer enn 1000 sykkelruter og -turforslag i de samme områdene som løypene går - dvs. 37 kommuner og fem fylker.