«Markanytt» er navnet på Markadatabasens omfattende artikkelarkiv. Artiklene er primært knyttet til Skiforeningens aktiviteter i Marka, men det finnes også gamle artikler knyttet til World Cup arrangementene i Holmenkollen. Under vises de nyeste artiklene, og i søkefeltet til høyre kan du søke etter andre. I tillegg finnes en avansert søkefunksjon som gir deg mulighet til å søke enda mer i dybden.
Gaupesteinmarka beskrives som et eventyr med alle sine natursærpreg og kulturspor, variasjon og mangfold. Dens uberørthet er i stor kontrast til byer og deres mennskeformete landskap. Her ligger måsamyrene tett opp mot bratt og dramatisk terreng, og bekker og småelver renner i dype kløfter. Sagstubekken og Rustadelva med omgivelser er gode eksempler på dette.
Les merNoen steder varer skisesongen ekstra lenge. Vestmarka er et av områdene som gjerne har løyper til langt utpå våren. Oppe på Vardalsåsen, i grenseland mellom Gjøvik, Vestre Toten og Søndre Land, er det også mulig å glede seg over en lang sesong.
Les merI dag er vel området rundt Mylla best kjent for gode skimuligheter og innfartsportene Mylla dam og Svartbekken. Men rundt århundreskiftet 1800/1900 var det i tillegg til skogsdriften en betydelig industriaktivitet langs Myllselva med elva som drivkraft og skogen som råstoffkilde. Storflommen i 1908 ødela mange av demningene i elva, men de ble bygget opp igjen. Det er derfor fortsatt mange spor etter denne tiden som er synlige i dag når det er barmark, noen av dem også fra skiløypene vinterstid.
Les merHver sesong siden 2004 har Skiforeningen presentert nye sykkeltraseer og turforslag i Markadatabasen. Denne sesongen kan du velge blant 12 turforslag og 20 sykkelruter i 7 områder. Flesteparten av de nye finner du i Holebygda.
Les merVinteren i fjor var en rekordvinter, mens denne kanskje var en del bedre enn gjennomsnittet de siste årene. Markadatabasen har detaljene som skal til for å sammenlikne.
Les merDet tradisjonsrike turrennet på Totenåsen har «gjenoppstått». Lørdag gikk Totenåsløpet av stabelen, for første gang på 34 år.
Les merVeien fra Skoglund brøytes denne vinteren, men flere muligheter finnes i området
Les merSkisesongen 2018/2019 begynte omtrent som tidligere, med første snøfall i slutten av oktober. Deretter forløp alt som «normalt» - eller kanskje litt bedre enn normalen fram til nyttår?
Les merEn av de mest snøsikre traseene i Bærumsmarka er Abborvannsveien, som går fra østsiden av Østernvann til litt forbi Triungsvann. I gode vintre kan det være skiføre her allerede i slutten av oktober, og noen ganger til langt ut i mai .
Les merEn plass med ukjent bakgrunn i lia syd for Høgvolltoppen: to bygninger i et tilplantet hogstfelt, i fritt forfall, snart fullstendig skjult i tettplantet granskog. Én bygning for mennesker, én for dyr. Hva slags plass var dette? Seter, (jakt)hytte, høggerhytte? Plassen var ikke merket på rektangelkartet fra 1872, men merket som mindre bygning på gradteigkartet utgitt 1945. Lokale hytte-eiere vet om bygningene, men kjenner ikke historien. Det kan være verdifullt å dokumentere det som er igjen og som er kjent nå, før forfallet blir fullstendig, og håpe på at noen kanskje kan fortelle mer.
Les merDet er alltid spennende å sykle på steder hvor man ikke har vært før. Men hvor skal turen gå? På Skiforeningens nettsider finner du nå 24 nye turforslag, så da er det vel bare å sykle i vei!
Les merEr du interessert i å oppleve Bærum, nesten slik bygda var før den ble urbanisert? Fra ganske veiløse områder med skog og til dels voldsom natur til idylliske jordbruksområder med fortsatt husdyrhold, med kulturminner fra både en nær og en fjernere fortid? Da er Ursdalen stedet, en lite berørt rest av bygda Bærum i utkanten av Vestmarka.
Les merSkedsmo Historielag arrangerte i mai 2018 en minnemarkering ved stedet der hytta lå. I dag er bare konturene av grunnmuren tilbake av hytta med den ærerike historien.
Les merKøllen som turmål er lite kjent. Terrenget er for en stor del skikkelig villmark nesten uten stier, fristende for noen, men ikke for alle. Også på stiene er det vanligvis liten trafikk. Men over stupkanten mot vest er det et stisystem som fører til en rekke interessante hytter, også kjent som "kaffidoktorhyttene".
Les merDet har vært en fantastisk vinter. En så perfekt skisesong som denne skal det mye til for å slå. Løyper som ikke har vært preppet på årevis, er blitt oppkjørt denne sesongen. Det ble kjørt mer enn tre ganger så mange kilometer med skiløyper som i fjorårssesongen.
Les merDet snødde og snødde i januar, og selv om det ikke snødde spor, ble det mange spor ut av det etter hvert! Maken til start på vinteren greier vi ikke å finne når vi blar tilbake i Skiforeningens arkiver.
Les merI 60 år har jeg gått på ski i Østmarka. Fra vest til øst, og fra nord til syd. Det er mange steder jeg er fascinert av: Langvann, Søndre Krokvann, Ramstadslottet, Istjern, Elggrava, osv., osv. Jeg blir aldri lei av Østmarka.
Les mer32 nye sykkelruter og 10 nye turforslag ligger klar på Skiforeningens nettsider. Du rekker kanskje ikke å teste alle før sykkelsesongen er over, men kanskje noen av dem? Hvis ikke, kan du ta dem til våren. Det er moro å «utforske nytt land»!
Les merVinteren gjorde comeback ikke mindre enn to ganger, og dermed ble det preparering helt til 13. mai i år. Men sesongen var svært varierende. Det ble kjørt 20 000 færre kilometer med skiløyper enn i fjorårssesongen.
Les merDet er spennende å se noe nytt, å utforske steder man ikke kjenner fra før. Det er kanskje litt mer utfordrende å reise til ukjente trakter – men hvorfor ikke prøve? I Markadatabasen finner du en rekke turforslag. Her er de 60 nyeste – så nå er det bare å komme seg ut i sporet!
Les mer