Hva er RSS?

Med RSS ("Really Simple Syndication") kan du enkelt se når en nettside er oppdatert med nytt innhold. Derfor kalles RSS ofte for "levende bokmerker". RSS-systemet brukes også til å vise innhold på andre nettsteder, f.eks. kan du se en løypeside fra Markadatabasen inne på dine egne nettsider. Med andre ord – RSS er et utmerket system for å dele innhold mellom nettsteder.

Systemet virker slik at RSS-strømmene (feedene) fra ”avsenderen” fanges opp i den nettleseren eller RSS-leseren der abonnementet på den respektive RSS-strømmen er lagt inn – eller på den nettsiden som automatisk viser innhold fra ”avsenderen”. Man kan altså få presentert nytt innhold, for eksempel fra Markadatabasen, uten at man først behøver å gå til Skiforeningens sider.

Alltid oppdatert

De fleste store nettsteder tilbyr flere RSS-strømmer, og gjerne for alle hovedseksjonene på nettstedet sitt. La oss si at du er interessert i fotball og hver dag pleier å besøke en del faste fotballsider. Dersom disse nettstedene tilbyr RSS-strømmer, kan du nærmest komponere din personlige nettavis med fotball som tema.

Komme i gang

Det er enkelt å komme i gang med RSS. Klikk på linken til de tilbudene (RSS-strømmene eller –feedene) du er interessert i, og klikk deretter på "Abonner på denne feeden".

Du kan også abonnere fra alle sider som har det oransje RSS-symbolet. Klikk på symbolet, og deretter på "Abonner på denne feeden". Enkelt og greit. Hvordan finner du så disse RSS-strømmene når du først har abonnert? Jo, har du en ny nettleser, for eksempel Internet Explorer 7.0, ligger de sammen med Favoritter. Når du sjekker listen under Feeder (ved siden av Favoritter), ser du at noen av dem kanskje vises med uthevet skrift. Det betyr at disse sidene, f.eks. føremeldingen, er oppdatert. Hvis ikke, er det intet nytt siden sist du var inne på denne siden. Klikker du, kommer du inn på den oppdaterte siden.

I din vanlige bokmerkeliste ser du som kjent ikke når nettsiden ble oppdatert sist, og du må til å sjekke en og en side. RSS er derfor både nyttig og tidsbesparende. Nettleserne fra Opera og Firefox støtter også RSS uten at du trenger noen tillegg, men du setter opp abonnementene på en litt annen måte i de nettleserne.

Ønsker du å bruke en egen RSS-leser, kan slike lastes ned gratis fra nettet.

RSS-tilbud fra Markadatabasen

Se hvordan du abonnerer på RSS-strømmer fra Markadatabasen! I tillegg til det du ser på den siden, er det mulig å abonnere på en lang rekke andre RSS-strømmer. Alt du kan søke på i Markadatabasen kan du også få ”levert” som en RSS-strøm. Du kan gjøre deg kjent med alle mulighetene ved å ”utforske” venstremenyen på www.skiforeningen.no/marka/ og se hvilke valgmuligheter som finnes. Ønsker du å komponere dine egne RSS-strømmer basert på disse, kan du se nærmere på dette dokumentet.

Deling av innhold mellom nettsteder

Et av de vanligste bruksområdene for RSS er å dele innhold mellom nettsteder. I stedet for at en person ”kopler seg til” ved å abonnere på en RSS-strøm, sendes RSS-strømmen automatisk til en nettside som har valgt å benytte denne tjenesten.

Det nettstedet som bruker RSS på denne måten, kan da på en enkel måte få vist fram oppdatert innhold om forskjellige temaer, i form av en tittel og et par linjer innledende tekst. Oftest kan man klikke seg videre til den oppdaterte siden på det nettstedet som distribuerer RSS-strømmen.

Et eksempel: Ser du på en liste med løyper – på en helt annen side enn Skiforeningens – vil du kunne se at løypa er preparert, dersom denne informasjonen er lagt inn hos Skiforeningen. Preparerings-status sendes automatisk fra Skiforeningen til det andre nettstedet. Så kan du altså klikke og studere løypa nærmere.

RSS-ticker

Det er mange måter å vise RSS-innhold på. Nedenfor ser du eksempel på en RSS-ticker. Tickeren kan koples mot alle typer RSS-innhold i Markadatabasen - løyper, sykkelruter, bilder, føremelding, steder, turforslag, stuer osv. Den kan settes opp med "fading" (som vist her) og med valgfritt pauseintervall mellom hvert element som vises. Størrelse og grafisk utseende kan velges. Man kan også velge om bare tittel skal vises, og/eller dato og beskrivelsestekst.

Tickeren kan settes inn hvor som helst på en nettside, og på denne måten kan man enkelt lage nettsider som "rullerer" innhold fra Markadatabasen, nærmest som en automatisk generert "tur" gjennom Markadatabasen.

Nedenfor vises innhold fra bildearkiv, føremelding og fra turer, løyper og sykkelruter i Markadatabasen. Bildetickeren er satt opp til å plukke tilfeldige bilder (ikke etter dato) i kategorien "Markabilder". Alt dette kan tilpasses den siden der tickeren er satt opp. Den typen ticker som vi bruker på denne siden, kan du lese om her.