Det beste fra Hadeland

Lysegrønt kulturlandskap

Foto: Erik Unneberg, 27.05.2015

Turinformasjon

Lengde:

68,5 km

Område:

Nordmarka nord

Beskrivelse

Hadeland har mye å by på, fra kulturlandskap, skog, høye åser og fine vann. Det er derfor svært naturskjønne omgivelser denne turen går gjennom, og det blir også en kort sving oppom den nordøstre delen av Nordmarka, samt den nordvestre delen av Romeriksåsene.

Turen starter fra Grua stasjon, en togstasjon på Gjøvikbanen. Den første delen er lettsyklet, for den går nedover på Hadelandsvegen (den gamle Rv 4), som har langt mindre trafikk etter at den nye riksveien ble tatt i bruk. Det er virkelig flott å se utover hadelandsbygdene når du sykler nordover til møtet med veien Roalinna.

Her svinger du til venstre, passerer Roa stasjon og tar deg opp bakkene til det nydelige Kalvsjøtjernet (358 moh.), det nordligste vannet i Nordmarka. Det er østenden av vannet du når, og her tar du til høyre, og sykler nordover på Hadeland etter å ha krysset E16 (tidligere Rv 35) på bro. Veien du er på, heter Lunnerlinna, men den tar du av fra slik at du kommer forbi Lunner kirke. Det er skiltet dit.

Ferden fortsetter mot Granavollen, og asfalten erstattes etter hvert med grusvei. Det er en del opp og ned på veien nordover, men det er svært vakkert gjennom jordbruksbygdene i Lunner og etter hvert Gran, som du kommer inn i etter drøyt 14 kilometers sykling fra Grua. Like ved kommunegrensen (ved Enlien) er det kjempefin utsikt mot Gran og Ålsbygda. Frem med kikkert og kamera!

Fortsatt er terrenget du sykler kupert, men etter hvert kommer du frem til Granavollen. Dette var et senter på Hadeland i gammel tid, og her ligger også Søsterkirkene, som er vel verdt en kikk. Du sykler så tilbake ca. 400 meter den veien du kom, og tar der til venstre (østover) og tar fatt på nedkjøringen sørover til Jarenvatnet og videre til Gran stasjon. Fra Granavollen til stasjonen er det snaut fire kilometer. Du har syklet i underkant av 24 kilometer siden du forlot Grua.

Nå settes kursen østover, gjennom et typisk hadelandslandskap med gårder oppover åssidene. Det blir en del stigning opp til Lynnebakken, der utfartsparkeringer ligger på over 600 moh. Det har vært omtrent 400 høydemetre å klatre opp fra Gran stasjon, men så har det vært glimrende utsikt vestover, hvis du husket å snu deg tilbake av og til.

På skogsbilveien forbi Randsjøen og frem til Ullvildsdalen er det mest nedover, og det er også ganske lettsyklet østover til Sagvollen. Det er skog på begge sider av veien på denne strekningen, og du passerer rett sør for Framstadsæterfjellet, som rager 793 moh. Ta gjerne en avstikker til fots dit, for det går sti til toppen.

I veikrysset ved Sagvollen sykler du til høyre, slik at du får Vassbråa på venstre hånd. Her er det muligheter for et bad, i alle fall kan du gjerne ta en pause ved dette flotte vannet. Når du setter deg på sykkelen igjen, venter et nytt vann, Våja (425 moh.). Det er en ganske bratt nedkjøring den siste halvannen kilometeren ned hit.

Ved sørenden ev Våja møter du et nytt vann, Skjerva. Du har nå syklet 45 kilometer, og fortsetter sørøstover til Avalsjøen. Noen kilometer senere kommer du inn på Brovollvegen, og sykler så under E16 (tidligere Rv 35) ved utfartsparkeringen nord for Brovoll. Dermed har du forlatt Hadelandsåsene til fordel for Romeriksåsene. Det er midlertid ikke lenge du blir der, for etter at du har svingt til høyre og syklet forbi Langvatnet, blir det å ta seg opp bakkene til Nysetra før du får en fin nedkjøring til Grua.

Du har nå vært på tur gjennom jordbruksområder, skog, opp og ned åser, forbi nydelige vann og mindre tettsteder. Kroppen bør også ha fått en solid trim med en del forserte høydemeter på den snaut syv mil lange reisen rundt på vakre Hadeland.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Grua - Roa Grua Roa 5,2 km
Roa - Kalvsjø Roa Kalvsjø 4,3 km
Kalvsjø - Solheimstorget - Granlund Kalvsjø Granlund 6,7 km
Granlund - Granavollen Granlund Granavollen 4,4 km
Gran - Granavollen Granavollen Gran 3,8 km
Gran - Ullvildsdalen Gran Ullvildsdalen 7,4 km
Ullvildsdalen - Sagvollen Ullvildsdalen Sagvollen 4 km
Skjerva - Sagvollen Sagvollen Skjerva 9,9 km
Brovoll - Avalsjøen - Skjerva Skjerva Brovoll utfartsparkering 11,8 km
Grua - Brovoll Brovoll utfartsparkering Grua 11 km

Grua - Roa

Fra

Grua

Til

Roa

Lengde

5,2 km

Gå til rute

Roa - Kalvsjø

Fra

Roa

Til

Kalvsjø

Lengde

4,3 km

Gå til rute

Kalvsjø - Solheimstorget - Granlund

Fra

Kalvsjø

Til

Granlund

Lengde

6,7 km

Gå til rute

Granlund - Granavollen

Fra

Granlund

Til

Granavollen

Lengde

4,4 km

Gå til rute

Gran - Granavollen

Fra

Granavollen

Til

Gran

Lengde

3,8 km

Gå til rute

Gran - Ullvildsdalen

Fra

Gran

Til

Ullvildsdalen

Lengde

7,4 km

Gå til rute

Ullvildsdalen - Sagvollen

Fra

Ullvildsdalen

Til

Sagvollen

Lengde

4 km

Gå til rute

Skjerva - Sagvollen

Fra

Sagvollen

Til

Skjerva

Lengde

9,9 km

Gå til rute

Brovoll - Avalsjøen - Skjerva

Fra

Skjerva

Til

Brovoll utfartsparkering

Lengde

11,8 km

Gå til rute

Grua - Brovoll

Fra

Brovoll utfartsparkering

Til

Grua

Lengde

11 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere