#106: Milekoia

Moh.: 420 m

Oversiktskart

Beskrivelse

Kølabrenning foregikk for det meste ute i skogen og ikke ved verkene, fordi det var god transportøkonomi å produsere trekull der råstoffet var. Kull veier bare 20–25% av tilsvarende mengde ved. Det tok 2–3 uker å brenne en mile. Den måtte passes døgnet rundt, så folk måtte ha tak over hodet. Milekoia satte de oftest opp en 8–10 m fra selve mila. Koia burde ligge høyere enn kølabonnen så den tunge milegassen ikke kom inn i koia. Dette kan du studere nærmere ved den kølabonn som Asker og Bærum Historielag, i samarbeid med Kara-gruppen i Asker skiklubb, har bygget ikke langt fra Vestlia (Asker skiklubbs hytte) ved Solli gård. Milekoia ligger ca 70 meter inn fra skiløypa. Følg en liten sti ned til Kølabonn.

Løyper, ruter og turer tilknyttet Milekoia