#1132: Bakken

Område: Nordmarka nord
Moh.: 340 m
Steder i nærheten [ Kroksund Mago Magobråtan ]

Oversiktskart - Bakken

Beskrivelse

Bakken, også kalt Jordbærbakken, ligger Nittedal kommune, vest for Elnes.

Våningshuset på Bakken skal tidligere ha stått i Elvika nordvest i Elvann. Der lå i sin tid en plass som het Elvikløkka. Den ble ryddet omkring 1710 og nedlagt i 1873.

Eiendomsforholdene for Jordbærbakken har vært omskiftelige, fra Ola Jensen står som eier i 1807 til Løvenskiold overtar plassen i 1914.

Om Mari Larsdatter Bakken, som satt som selveier sammen med Andreas Hansen Klypen fram til 1914, het det at hun omkring 1880 jagde en bjørn vekk fra sommerfjøset.

Etter at Løvenskiold kjøpte stedet, ble Harald og Randi Bakken forpaktere fram til 1939, da eldstegutten Aksel overtok. Siste forpakter var Birger Svehagen, som bodde på Jordbærbakken med familie fram til 1967.

Egil Collett Aabel skriver i ”Nordmarksfolk” at Randi passet på at skolebarna fra Trehørningen var i rute når de passerte til og fra Hagen skole i Hakadal, og at skogsarbeiderne pleide å ligge og hvile middag på kjøkkengulvet hennes.

I dag står bare våningshuset, et uthus og stabburet igjen. Låven ble revet rundt 1966 og jordene tilplantet. I 2008 ble det hogget rundt plassen i et tilsvarende område som den tidligere jordveien.

Bakken er bortleid til fritidsbruk.Edit

Bilder

Løyper, ruter og turer tilknyttet Bakken