#1327: Skovseth

Område: Eidsvoll - Nes
Moh.: 198 m
Steder i nærheten [ Eidsvoll Finnkollen ]

Oversiktskart - Skovseth

Beskrivelse

Skovseth er navnet på Eidsvolls siste gjenlevende nærbutikk, som ligger i krysset Tynsåkvegen–Østsidavegen. Det var Christian Skovseth fra gården Skofseth som åpnet butikk her i 1889. I dag er det 4. og 5. generasjon Skovseth som driver butikken. Ved butikken er det en liten parkeringsplass.

I Eidsvoll er Skovseth-runden et begrep for joggere, skole-elever og turgjengere. Denne runden går langs Tynsåkvegen opp til Skovseth, nedover Østsidevegen til Odalsvegen og ned derfra til Nesvegen/Nedre Vilberg veg og tilbake til Tynsåkvegen. Det er innenfor denne runden at løypene på Tynsåk- og Elstadjordet ligger. Langs veien er dette ca. fire kilometer, og rekorden på runden innehas av den italienske utvekslingseleven Francesco Bazzanella som i 2004 løp runden på 13.45. Dermed slo han Bjørn Dæhlies rekord på 13.47 fra 1985.

Geologisk sett markerer Skovseth skillet mellom gammel havbunn og områder som lå over havet under sist istid. Mens jordene ved Skovseth først og fremst ligger på leirgrunn, er det grunnfjell i åsen som reiser seg øst for Skovseth.

Fram til 1800-tallet lå det store gravhauger her i området, angivelig fra vikingtiden. Henrik Wergeland arrangerte i sin tid en stor folkefest ute på jordene her og skal angivelig ha funnet skatter inne i en av haugene. Alle gravhaugene er siden blitt planert.Edit

Bilder

Løyper, ruter og turer tilknyttet Skovseth