Gardlaus markastue og pilegrimsherberge

Bestyrere/hytteverter:

Lene Bull

E-post:

naturjenten@gmail.com

Telefon:

94 33 24 09
Servering
Gardlaus - ny markahytte langs Ankerveien

Foto: Odd Stiansen, 03.12.2017

Om Gardlaus markastue og pilegrimsherberge

Gården Gardlaus (også skrevet "Garlaus") ligger langs Ankerveien. "Gardlaus" betyr "gård som ikke er inngjerdet", og kanskje var det mangel på gjerder (skigarder) som er opphavet til gårdsnavnet. Gardlaus er første gang registrert i opptegnelser fra ca. år 1400.

I 1883 kjøpte Jørgen Steen gården, og slo den sammen med sin egen gård, Stein. Etter hvert forfalt bygningene på Gardlaus. Noen av jordene ble benyttet som tomt for rehabiliteringssenteret Godthaab, som stod ferdig i 1925. I 2002 ble Steinsskogen gravlund innviet, og også denne grunnen var en del av Gardlaus-jordene.

I 2015 startet Bærum kommune restaurering av bygningen på Gardlaus. Dette skjedde i form av praktiske kurs for håndverkere i Asker og Bærum. Meningen var at den skulle fungere som markahytte, og 23. september 2017 ble den åpnet for turfolket.

Gardlaus er åpen for pilegrimmer hele sommeren. I løpet av høsten 2023 er det også planlagt café i lokalet.

Det er mulig å leie Gardlaus til rolige arrangementer og kurs. 

Gardlaus ligger ved Ankerveien, og er nærmeste nabo til Steinsskogen gravlund. Det er 200 meter fra parkeringsplassen der (Gamle Ringeriksvei) til Gardlaus, og ca. 500 meter fra bussholdeplassen (Godthåb) i Gamle Ringeriksvei.

Samarbeidspartnere