#933: Lysakerelven

Område: Bærumsmarka
Moh.: 48 m
Steder i nærheten [ Bogstadvannet Grini Huseby ]

Oversiktskart - Lysakerelven

Beskrivelse

Elv som renner fra Bogstadvannet og munner ut i Oslofjorden ved Lysaker. Elven går store deler av veien gjennom trange V-daler, og har et samlet fall på 145 meter. Langs elven er det flere fosser og stryk. De to høyeste er Jarfossen (22 meter) og Granfossen (12 meter).

Lysakerelven er 7,4 km lang og danner grense mellom Oslo og Bærum. Navnet kommer av gården Lysaker, som ligger på Bærumssiden av elven. Tidligere het elven "Fåd", som betyr grense eller gjerde. Det gamle navnet på Bogstadvannet var "Faavandet" (1700-tallet).

I tidligere tider ble elven brukt som kraftkilde til smelteovner, møller og sagbruk, blant annet Voksen Mølle og Grini Mølle, og langs elven finnes flere steder ruiner etter sagbruk og møller. Elven ble tidlig industrialisert og blant brukerene var Granfos Brug, O. Mustad & Søn og Lysaker Kemiske Fabrik. Om vinteren dro husholdningene langs elven nytte av isen til sine isskap.

Selv om vannføringen ikke er av de aller største, har elven nok slynger og stryk til at den brukes til trening av Norges beste elvepadlere.

Det er mulig å vandre og beundre det meste av Lysakerelven, da det går turstier langs elvebredden. (Kilde: Wikipedia)Edit

Bilder

Løyper, ruter og turer tilknyttet Lysakerelven