Gjerdingdammen - Katnosa - Sandungen gård

Område: Nordmarka nord
Lengde: 9.9 km

Oversiktskart

Beskrivelse

Til Gjerdingdammen kommer du bl.a. fra Kalvedalen (rute 136), Svartbekken (rute 153) eller Stryken (rute 133/rute 189).

Du har foran deg en rute der du vil få nærkontakt med noen av de virkelig store vannene i Marka. Ett av dem, Gjerdingen, ser du på startstedet, og idet du følger veien i jevn stigning oppover mot Snøploghøgda.

Et par hundre meter fra start tar du til høyre, men fortsetter rett fram i neste kryss, der veien til Elgstøa tar av (rute 204). På Snøploghøgda går en vei inn til venstre (rute 191) – dette er en tverrforbindelse over til Store Daltjuven (der du kommer inn på rute 138). Fra Snøploghøgda følger fine unnabakker ned mot Katnosa.

Ved Nedre Skjortjern tar du til venstre (eller kanskje du tar en liten avstikker først bort til Katnosa gård eller Sandvikshytta?), og etter en stund er du helt nede ved den sørøstre delen av Katnosa. Etter at du har passert vannet, går det en sti til høyre. Den ender på Katnosdammen, en hytte som DNT Oslo og Omegn eier.

Veien følger Storløken, den fortsetter i småkupert terreng, stiger noe, før den så går nedover langs vestsiden av Katnoselva, som renner ved foten av Katnosfjellet. Du kommer nå ned til Store Sandungen.

Sandungen gård ligger litt til venstre for krysset, og i den retningen går rute 139 til Sandungskalven. Tar du til høyre i krysset, er du på veg mot Langlia og Kringla (rute 140).Edit

Bilder

Tilknyttede ruter og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km
489 Fra Sykkelbussen til vann og by Ringkollen Huseby 58.2
456 Gjennom Marka til Maridalen Ringkollen Brekke 63.2
51 Langs vannveier vest i Marka Tverrsjøstallen Sørkedalen skole 34.4
118 Rundtur fra Grua Grua Grua 93.0
73 Rundtur fra Lommedalen By i Lommedalen By i Lommedalen 104.7
63 Rundtur fra Stryken Stryken Stryken 29.9
274 Variert langtur fra nord til sør Grua Spikkestad 101.0