En super tremil i Romeriksåsene

Denne turen byr på noe av det flotteste terrenget Romeriksåsene kan oppvise, og den går i godt preparerte spor hele veien. To serveringssteder passeres, etter ca. åtte og 21 kilometer.

Både start og mål er ved parkeringsplassen på Sjonken i Nannestad kommune. Dette er et snøsikkert sted, som mange romerikinger benytter som innfallsport til denne delen av Marka.

Den første delen av turen går i sørvestlig retning. Det er flatt i starten, men det blir litt mer stigning etter hvert. Etter tre kilometer tar du til høyre i løypekrysset sør for Bjertnessjøen og fortsetter nordvestover. Vannet er på høyre hånd, og når du så tar til venstre i neste løypekryss, kommer du til neste vann, Råsjøen. Du har unnagjort noe stigning, og da kan det kanskje passe med en rast på Råsjøstua ved østsiden av vannet. Hvis du kommer dit i åpningstiden, kan det være greit å få litt påfyll av vått og tørt også.

Nå legger du kursen sørover, og i stigende terreng kommer du til Hakkimhøgda, der du har løypas høyeste punkt (540 moh.). Etter det vinter fine og morsomme utforkjøringer til Hakkim og videre helt til myrene ved Kirkebyvangen.

Turens sørligste punkt er nå nådd, og ferden fortsetter mot nordøst, først ned til sørenden av Storøyungen, deretter i småkupert lende til Bekkestua, turens andre serveringssted. Kanskje legger du inn en ny rast her? Det venter nemlig noen nye, dog ikke spesielt krevende, stigninger videre opp mot Vardåsen.

Oppe i det nydelige terrenget du nå kommer til, er det bare å nyte tilværelsen før det bærer utfor fra Vardåsen, ned til krysset nederst i Gruvelia og tilbake til Sjonken. Turens avslutning er av det enkle slaget, der oppoverbakker er så godt som fraværende.

Et alternativ til den første delen av turen, er å starte nordover fra Sjonken, for så å komme på nordsiden av Bjertnessjøen. Derfra er traseen like som beskrevet over. Dette alternativet gjør at turens tre første kilometer ikke går i den samme traseen som de tre siste.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Sjonken

Nr Navn Fra Til Prepp Lengde i km
382 Sjonken - Bjertnessjøen - Råsjøstua Sjonken Råsjøstua 16.04.2021 7.5
149 Hakkim - Råsjøstua Råsjøstua Hakkim 19.03.2021 5.0
157 Hakkim - Kirkebyvangen Hakkim Kirkebyvangen 19.02.2021 5.2
383 Kirkebyvangen - Storøyungen - Bekkestua Kirkebyvangen Bekkestua 17.03.2021 3.5
732 Bekkestua - Vardåsen Bekkestua Vardåsen 16.04.2021 2.0
156 Gruvelia - Vardåsen Vardåsen Gruvelia 03.04.2021 3.8
150 Sjonken - Gruvelia Gruvelia Sjonken 03.04.2021 2.6