Bjertnessjøen rundt

Lengde: 10.1 km
Gradering: Lett

Sjonken i Nannestad regnes for å være et snøsikkert startsted for skiturer. Innlandsklima og en beliggenhet på ca. 280 moh. oppe i Romeriksåsene er et godt utgangspunkt i så måte. Gode parkeringsmuligheter er det også. Turen rundt Bjertnessjøen, som vi her skal ut på, går dessuten på skogsbilvei. Det skal derfor ikke mange centimeter med snø for at det kan prepareres her – både for klassisk og fristil.

Vi starter ved utfartsparkeringen, og går først i sørvestlig retning. Det er flatt i 1,7 kilometer, men så blir det en stigning opp til løypekrysset ved Merramyra nederst i Gruvelia. Her skal vi til høyre.

Det er lettgått frem til og forbi Bjertnessjøen, som vi får på høyre hånd der vi går under den mektige Knepphauglia. Litt motbakke blir det ved nordenden av vannet. Vi passerer to løypekryss, der vi skal rett frem i det første og til høyre i det andre. Løypa til venstre heter for øvrig Dæhlieløypa, og den fortsetter oppover på veien i retning Trasletjernet. Distansen vi har gått fra Sjonken, er her 5,3 kilometer.

Men vi setter kursen sørøstover, og vi passerer Bjertnessetra, som ligger oppe i lia til venstre for oss. Deretter dreier løypa nordøstover etter en utforkjøring, og vi tar fatt på strekningen frem til Mattjerna, som ligger på høyre side av veien. Mot Sjonken er det nå stort sett bare utfor. Løypa gjør en høyresving, og en drøy kilometer senere er vi tilbake de vi startet turen.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Sjonken

Nr Navn Fra Til Prepp Lengde i km
155 Bjertnessjøen rundt Sjonken Bjertnessjøen 16.04.2021 10.1