Over Totenåsen til Vindflosætra

Vindflosætra

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 01.10.2015

Turinformasjon

Lengde:

38 km

Område:

Totenåsen

Beskrivelse

Langt inne på Totenåsen ligger Vindflosætra. Her finner vi det som kanskje er det mest autentiske seterhuset på åsen. På vei dit sykler vi langs Vindflomyrene, som er en del av vår krigshistorie. Men vi skal ikke bare til Vindflosætra. Vi skal krysse hele Totenåsen - ikke bare en, men to ganger!

Utgangspunktet er Lund, i krysset mellom Dystlinna og fylkesvei 244 (Kolbulinna). Vi følger sistnevnte vei fram til gårdene Dyrud og Oppsand. Nå er vi 4 kilometer fra start, og tar til venstre, inn på Knutssætervegen. Herfra har vi grus under dekkene nesten helt til vi er tilbake igjen.

Vi følger Knutssætervegen innover forbi Knutssætra, der vi krysser Brandelva. Her i traktene kjører Kolbu KK skiløyper vinterstid. Etter litt stigning er vi inne ved Vindflomyrene naturreservat, som dekker et 3500 dekar stort område i grenseland mellom Østre Toten og Hurdal. Ved veien står det en minneplate som forteller om flyslippene her under andre verdenskrig. Motstandsmenn fra gruppe 1432-4 i Kolbu tok imot to laster med våpen og ammunisjon fra England på ettervinteren 1945.

Ønsker du å ta en avstikker fra veien, kan du følge skiltet sti opp Molstadbrenna (673 moh.) Derfra er det spektakulær utsikt - man ser både til Norefjell og Jotunheimen fra utsiktstårnet der.

Nå skal vi snart forlate Knutssætervegen. Etter at veien har svinget litt mot venstre, i en oppoverbakke, tar vi av mot høyre, inn på en sti. Den er ca. 1,5 kilometer lang, og det går helt fint å ha sykkelen med seg her. Vi passerer Store Vindflotjernet og Søndre Vindflotjernet, og er straks framme ved Vindflosætra.

Nå er det på høy tid å ta seg en rast, og la tankene gå tilbake til en annen tid, da kuene beitet på setervollen. Setra er fra 1883, og var i drift fram til 1955. På det meste var det tre størhus og to fjøs her. To størhus og ett fjøs gikk med i en brann i 1930, så nå står det to bygninger igjen. Seterhuset her på Vindfloen er kanskje det mest autentiske seterhuset på Totenåsen. I 2012 ble det satt i gang et arbeid med å restaurere bygningen. Det ble fullført i 2015.

Etter en pause ved Vindflosætra fortsetter vi rett fram over vollen, og krysser grensen til Hurdal. Vi følger Totenåsstien i 600 meter, og tar til venstre på grusvei. Det går lett unna ned til Store Svartungen, og vi runder Vesle Svartungen i krysset ved Bjørtjenn. Her tar vi til venstre.

Totenåsen er krysset - men vi skal jo tilbake igjen også. Dermed bærer det nordover, og inn i Østre Toten kommune igjen. Ved Store Svartungen er det rastemuligheter, og så utfordres vi av sammenhengende stigning i et par kilometer. Stigningen er på knappe 90 høydemeter, og vi kommer opp i vel 670 moh. før det flater ut.

Resten av turen er det flatt eller nedoverbakke. En fin rastemulighet byr seg fram dersom du tar en avstikker på en drøy kilometer fra krysset ved Lønsjøen.

Vår tur fortsetter mot nord og vi passerer Hakksvea, som er et populært startsted for den som går på skitur i disse traktene. Så tar vi vi farvel med åsen. Via Skjølåslinna komme vi ned til Homla sag, der vi tar til venstre. Nå er vi tilbake i Totens frodige kulturlandskap, og avslutter turen der vi startet, på Lund.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Lund - Vindflomyrene - Vindflosætra - Bjørtjenn (Vesle Svartungen) Lund Bjørtjenn 20,4 km
Bjørtjenn (Vesle Svartungen) - Lønsjøen Bjørtjenn Lønsjøen 7,5 km
Lund - Lønsjøen Lønsjøen Lund 10,1 km

Lund - Vindflomyrene - Vindflosætra - Bjørtjenn (Vesle Svartungen)

Fra

Lund

Til

Bjørtjenn

Lengde

20,4 km

Gå til rute

Bjørtjenn (Vesle Svartungen) - Lønsjøen

Fra

Bjørtjenn

Til

Lønsjøen

Lengde

7,5 km

Gå til rute

Lund - Lønsjøen

Fra

Lønsjøen

Til

Lund

Lengde

10,1 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere