Øst for Bjørnholt - vest for Kobberhaugene

I dag blir det en viss ”bredde” over turen i Nordmarka. Når man går til Kikut fra Frognerseteren eller Sognvann, går man gjerne over Glåmene eller Appelsinhaugen en vei, og over Bjørnsjøen den andre veien. I dag skal du lengre mot øst enn som så!

Men turen starter fra Sognsvann. Du følger vestsiden av vannet, opp bakkene ved Lille Åklungen, og får dermed en litt tøffere utfordring for muskulaturen enn om du valgte den mest brukte traseen til Ullevålseter, øst for vannet. Men når du er først er oppe, er det småkupert terreng inn til Ullevålseter.

Her tar du ned til høyre, mot Skjærsjøen. Du krysser demningen, og er så i gang med lia øst for vannet. Her stiger det jevnt og trutt oppover, før løypa flater ut, og du får nedoverbakker mot Rottungen.

Så er det stigning igjen – du tar ikke til venstre mot Bjørnholt – men fortsetter innunder Myrtjernhøgda, og er oppe i vel 400 meter over havet før du kjører ned bakkene til Fortjern. Nå har du ca. 3 kilometer igjen til Kikutstua, langs Fortjern og Bjørnsjøen. På høy tid med en matpause, vil vi tro…

Så venter strekningen mot byen, og nå altså i en mer vestlig trasé. Først kjører du ned den litt småkronglete bakken fra plassen utenfor stua, og dermed er du ute på isen på Bjørnsjøen.

Løypa rett fram går mot Bjørnholt og Ullevålseter – du skal derimot velge den som ligger i retning svakt mot høyre. Nå venter en ganske kort strekning over isen, og så lange – men ikke særlig bratte – oppoverbakker mot Appelsinhaugene.

Etter å ha forsert løypas høyeste punkt på vel 440 meter over havet, er det behagelige utforbakker ned mot Kobberhaughytta. Her byr det seg en ny mulighet til mat og drikke. Løypa fortsetter nedover til Blankvannsbråtan, både utforbakker og motbakker melder seg før du er framme i løypekrysset på Langmyr. Her tar du vil høyre, og straks deretter til venstre (på Rundmyr), ikke langt fra Nordmarkskapellet.

Nå er det strake veien utover mot Tryvannstua i småkupert terreng, en liten oppoverbakke venter etter Heggehullet– og så er ikke veien lang før du kan ta skiene av ved Skistua eller Frognerseteren.

God tur!Edit

Slik reiser du til og fra Sognsvann

Nr Navn Fra Til Prepp Lengde i km
303 Sognsvann - Lorttjern - Ullevålseter [Sognsvann vest] Sognsvann Ullevålseter 27.03.2021 5.5
1375 Skjærsjødammen - Ullevålseter Ullevålseter Skjærsjødammen 25.03.2021 1.1
235 Skjærsjødammen - Rottungen - Fortjern - Kikutstua Skjærsjødammen Kikutstua 16.03.2021 10.6
119 Langmyr [Nordmarkskapellet] - Kobberhaughytta - Appelsinhaugene - Kikutstua Kikutstua Langmyr 13.04.2021 7.8
1229 Rundmyr - Langmyr Langmyr Rundmyr 14.04.2021 0.5
396 Tryvannstua - Rundmyr [Nordmarkskapellet] Rundmyr Tryvannstua 21.04.2021 1.8
24 Heggehullet - Tryvannstua Tryvannstua Heggehullet 19.04.2021 1.8
2 Frognerseteren - Heggehullet Heggehullet Frognerseteren 26.03.2021 1.4